panorama-annons ny

På scen

Manhattan Transfer på triumftåg i Malmö

 
Manhattan Transfer - Alan Paul, Janis Siegel, Cheryl Bentyne, Trist Curless och pianisten Yeron Gerchovskys trio -  på Nöjesteatern i Malmö den 26 november.
 
Malmös driftige rikskände nöjesproducent, Julius Malmström, var minst lika lycklig som den hänförda fulltaliga publiken på hans Nöjesteater där han med glädje och stolthet åter presenterade Manhattan Transfer.
Första gången var för 38 år sedan på AF i Lund! Lyckan var mjnst lika stor hos publiken som MT. Med sådana utgångspunkter blev det självklart en helt magisk afton med vocalese ( sjungna texter till kända instrumentalsolon) i världsklass.
Tyvärr hade MT:s gruppledare sedan 45 år tillbaka, 72-årige Tim Hauser, gått ur tiden. Att finna en värdig ersättare skulle visa sig svårt men inte omöjligt, svaret blev Trist Curless, som tidigare sjungit med New York Voices, och tlll och med ersatt Hauser då denne varit förhindrad.
Det kändes en påtaglig värmande personkemi mellan Trist och originalmedlemmarna - Alan Paul, Janis Siegel och Cheryl Bentyne. Trist passade med sin mörka svängiga baryton väl in i gruppens jazziga "chansoner d´amour".
Numera har de råd att vila på vunna lagrar som att inleda med ett fång crowdpleaser som "Tuxedo Junction, Route 66 , Jumpin´at the woodside" och inte minst 40-talshiten "Candy" som låg helt rätt i de snart bortglömda The Pied Pipers version av denna Johnny Mercer-klassiker.
Publiken visste naturligtvis inte till sig av nostalgisk glädje. Vilket dubblerades då "lilla" Janis Siegel "med den stora rösten" som Ella Fitzgerald i "A-tisket, A -tasket" med full utlevelse. Men visade sig även vara en balladtolkerska med sensibel kraft i Leonard Bernsteins "Lonely Town", ur dennes 40-talsmusikal"On the Town", där MT:s mångårige pianist, Yeron Gerchovsky, rullade ut sensibla ackordmattor så man jämsides med Janis suckade av hänförelse.
Att man dessutom kunde tona lika fulltaligt a capella som 8-kanalsdubblerade Singers Unlimited i balladen "Like somone in love" överraskade faktiskt ingen. Gruppen har länge sysslat med alla förekommande facetter i vokaljazzidiomet med svindlande resutat.
MT:s andra kvinnliga stjärna Cheryl Bentyne, visade upp sin suveränitet i suggestiva toppnumret "10 minutes till the savages come" (en av de senare tillkomna kompositionerna). Basie-gitarristen Freddie Greenes slitstarka "Corner pocket" satt som en smäck med textsatta instrumentala solon från Basie-versionen på "April in Paris"-LP/CD:n där Janis och Cheryl tävlade om att "growla" som Joe Newman/Thad Jones med wawa-sordiner medan Trist övertygande tog hand om Frank Wess´ solo.
Att Miles Davis var en förutsättning som solist i sin"Tutu" (med text av Jon Hendricks) verifierade Cheryl till fullo med suverän bredd och tonhöjd. Där inte minst trumfyndet Steve Hart uppvisade  varför han platsade in i denna världsgrupp med flyhänt variationsrikt trumfyrverkeri.
Lika självklar var Trist Curless i sin charmiga introstory om när han skulle göra en audition för MT-medlemmarna, och bidrog med full övertygelse och självförtroende med Eddie Jeffersons text till Charlie Parkers solo i "Billies Bounce". Publiken var minst lika hänförd då Cheryl tog över som härligt rytmisk frigjord solist i Horace Silvers "Senor Blues".
Något som Janis kontrade med som Lee Morgan i dennes Blue Note-version av sin "The Sidewinder". Ett  härligt sätt att förvalta och levandegöra instrumentala kända fullödiga solon såväl som kompositioner.
När gruppen sedan fick spela  och sjunga ut hela sin oslagbara spännvidd i Joe Zawinuls klassiker(down in) "Birdland" var självklart succéen ett faktum med stående ovationer, dånande 2/4- applåder och visslingar på gränsen till tinnitus vilket fick Alan Paul rörd att tacka för alla års lojala stöd de fått i skånska städer som Lund, Malmö, Helsingborg och Kristianstad. Låt oss hoppas att Julius Malmström ser till att vi snart får mötas igen. Manhattan Transfer kan vi inte vara utan för länge.
Text: Christer Nilsson

Kontemplativ jazz med Teresa Indebetou Trio

Teresa Indebetou Trio
Metropol, Linköping 18/11.

Teresa Indebetou trio består, förutom av henne själv på piano och sång, av Jenny Kristoffersson bas och Martina Almgren på trummor. Teresa Indebetou har skrivit musiken som framfördes och för kvällen var den till största delen hämtad från CD:n Present. Gästernas ögon föll på en stor affisch i tyg när de tittade mot scenen, ett fototryck hämtat från insidan av nämnda CD (se foto).

Indebetous pianospel kom aldrig att dominera scenen utan skimrar till ibland i solon och markerade ackordspel. Likaså sången i vissa låtar, som en naturlig del av låten.  Martina Almgren spelade utsökt taktfast och rytmiskt och såg avslappnad ut där bakom sitt trumset. Den musiker som då och då tillät sig kliva fram var Jenny Kristoffersson på sin bas, särskilt i andra set då hon även skruvat upp förstärkaren lite så att hennes basgångar och inte minst solon blev tydliga. Hennes basspel var lika melodiska som Teresa Indebetous trakterande av pianot, men med lite mer spets till publikens gillande. Tillsammans skapade trion en kontemplativ musik med en underton av modern nordisk jazzton. Konserten arrangerades i samarbete med Pulsslag och det brukar ofta vara intressanta och för örat angenäma upplevelser, denna gång till och med med lite extra krydda. Bandets musik stannade kvar i mitt huvud under någon timme efter konserten och jag gick sent till sängs med en musikupplevelse jag kommer att minnas länge.

Innan bandet gjorde entré spelade ett förband, Kowalski och Kvintetten, sex unga musiker som spelade skön 30-talsjazz.

Anders Olofsson

Glädje och rytmer med Aida i Lund


Miriam Aïda quartet
Mejeriet Lund, lördag 7 november.
Miriam Aida vo, Mats Andersson g, Finn Björnulfson  perc, Ola Bothzén perc.

Brasilianska rytmer och sång på portugisiska får inleda föreningen Plektrums säsong, den 25:e i ordningen. Detta inför en fulltalig publik som kommit för att uppleva varma fläktar från den sydamerikanska kontinenten i form av Miriam Aïda med kvartett. Och ingen blir besviken.

Miriam Aïda utstrålar en sann livsglädje parat med ett behagfullt lugn, hon sjunger med lätt beslöjad stämma och en återhållsam intensitet, rör sig oavbrutet, smådansande på scen och ser ut att trivas ypperligt med sina
medmusikanter vilka stöttar henne med största lyhördhet. 

Den brasilianska samban är grunden och texterna är bidrag från fyra brasilianska poeter, men även alster ur den svenska folkfloran tolkas, såsom ”Emigrantvisa” och ”Strålande stjärna” utförda i sambatakt, och detta fungerar utmärkt när man väl känner igen melodierna.

Aftonens festligaste inslag är när herrar percussionister ackompanjerar via unisont fingerknäppande, handklapp, och genom att imitera trumrytmer där de slår på varandras bröst och kinder för att på så sätt ge illusion av ett slagverk. Detta föder förstås orkanartat jubel från publiken, vilken helnöjd vandrar hem efter att ha varit med om en stunds sydlig värme och livsglädje - och visst finns det sämre sätt att uppleva en regnig eftermiddag i Lund.

Per Wikén

Fenomenala meditationer från The Necks

The Necks
Chris Abrahams, piano; Tony Buck, slagverk; Lloyd Swanton, bas
Fylkingen, Stockholm, 12 november 2015

The Necks är bäst, ingen protest! När det kommer till att improvisera fram en timme fantastisk, nästan underjordisk musik ur tomma intet är de tre numera åldermännen från Sydney, Australien i stort sett ensamma i sin tävlingsgren: fri improvisation i etikettbefriad musik. OJ har skrivit om dem förr. Trion bildades 1987 och har sedan dess improviserat fram hundra sinom hundra olika stycken. Ett fåtal av dem finns turligt nog på skiva. En månad före konserten släppte de sitt 18:e album, Vertigo, som finns att lyssna på gratis på bandets hemsida.

Från ett tomt, tyst rum till en sakta ljudutfyllnad, ljudutforskning av dess hela omfång. Det märkliga är att det inte tycks spela någon roll var de spelar – en kyrka, en rockklubb, en konsertsal – för att lyckas fylla ut spelrummets minsta vrå med en ljudbild som ligger mycket nära perfektionen. Otroligt att blott tre instrument kan åstadkomma ett så kompakt, tungt, koncentrerat sound.

Efter en kort koncentrationspaus sätter en av dem igång med en tonal figur. Första set är det basisten; andra set pianisten. Det vanligaste är ändå – efter att ha sett dem live fyra gånger och lyssnat på otaliga inspelningar – att pianisten leder, att basisten följer och att batteristen kompar. Och det är ju helt rätt. Basen är ju som fast i sin tonart medan pianot och batteriet kan välja tonhöjd. Men som lyssnare kan du aldrig med säkerhet veta.

När vissa ackord möts uppstår klanger och ljud som låter elektriska, datoriserade, manipulerade. Många i publiken – märker jag i paussnacket – tror att mannen vid mixern lagt lagt på en loop, en drone, en datorslinga över den akustiska musiken. Det kan jag försäkra att han inte gjorde. Han ska ändå ha en stor eloge. Ljudbilden på Fylkingen är enorm.
The Necks har en polymorf kropp. Ur deras tre lemmar kan i stort sett vadsomhelst växa. Just i kväll tycker jag att Tony Buck spelar ovanligt asiatiskt, jag hör gamelanrytmer, zenbuddistiska gongar och oxbjällror kring risfälten i batteriet. Medan Lloyd Swanton filar över strängarna på bashalsen, poco presto, och Chris Abrahams hamrar fram tonerna på tangenterna, molto staccato. Och det är väl en stilistisk fästpunkt om någon: att de plockar mycket med instrumenten i stället för att smeka dem.

Underförstått är musiken mycket meditativ, på gränsen till sedativ. Och ja, högerom sitter en journalistkollega och snusar; till vänster nickar fotografen till med jämna mellanrum. Fast jag vet inte om det är något otvetydigt dåligt. Kanske är den undermedvetna och hypnagoga konserten minst lika bra som den reella. Jag föredrar dock att hålla mig vaken.

Enda invändningen är att det är svårt att smälta två set, två Necks-stycken på en och samma kväll. Det är som det senare förtar det förra, men ändå inte lyckas överträffa det. Fast det är ju å andra sidan ett angenämt dilemma. För som jag skrivit och sagt förut: The Necks är bäst!

Rikard Rehnbergh

Tenor Battle på Swejs

Nisse Sandström och Jonas Kullhammar
Stockholm Jazz, Swejs, V Trädgårdsgatan 11A, 16 oktober.

Stockholms Jazzfestival hade valt Swejs som arrangör för detta trevliga och svängiga arrangemang i sedvanliga lokaler på V. Trädgårdsgatan 11 A, med stor publiktillströmning som följd. Här möttes Nisse Sandström och den hälften så gamle Jonas Kullhammar med den suveräna komptrion Leo Lindberg p, Kenji Rabson b och Moussa Fadera tr.
Det bjöds på Nisses egenkomponerade alster – förutom en så kallad standard –  hela vägen och han hade valt att ge några av sina favoritmusikanter var sin låt. Hank Mobley heter en som tillägnades ”Hankenstein”, varefter följde Al Cohn-hyllningen ”Mr Music”.

Det är fascinerande hur väl samspelet mellan blåsarna fungerade. I mitt tycke har Kullhammar ofta gått utanför mina snävare jazzramar. Jag minns honom från när han som tonårig elev till Rune Falk fick hoppa in som 2:a alt i Ballroom Big Band och imponerade med sitt ”Parkerspel”. Sedan blev han Dompanstipendiat, bildade eget skivbolag och spelade överallt, dock oftast på tenorsax. Denna konsert bjöd han på stortonig tenorjazz, ganska Zoot Sims-likt.

Nisse Sandström själv har ju utmejslat sitt idiom, och med bred varm ton ger han mig samma välbehagskänsla, som när jag på 50-talet fastnade i enorm beundran för herrarna Al Cohn/Zoot Sims.

Nu följde låtarna ”For Lucky” till Lucky Thompsons ära, ”Clouds” som hyllade Claud Thornhills orkester med arrangören Gil Evans, ”Georgie” för Mr Fame, ”Calypso Bulbosa”, Kullhammars featurenummer ”When sunny gets blue” (komponerad av Marvin Fisher) och ”No Moe” där Sonny Rollins inspirerat.

Att kompas av den ungdomliga Leo Lindbergs Trio bör ha känts som att få en push framåt som av en hästspark i ryggen. De tre är ju väl samspelta, bland annat från Lindbergs egen skiva och jag, som skrivit många hyllande ord om honom, vill ägna något mera beröm åt Kenji Rabson och Moussa Fadera. Jag blev bekant med de två för tio år sedan, då de ofta spelade på min jazzklubb ”Underbara Bar”. De var duktiga redan då, men är naturligtvis nu ännu mera samspelta. Rabson har en tyngd i basspelet och håller ”metern” lika stadigt, som till exempel Ray Brown, och flyhänt solist är han dessutom. Fadera har naturligtvis blivit tekniskt bättre och det svänger rejält om hans intressanta trumspel, som det alltid har gjort.

Nalle Nilson

Annonser