panorama-annons ny

På scen

Olding/Floason Projecto Brasil på Plugged, Stockholm Jazz Festival

Olding/Floason Projeto Brasil

Plugged Records

Stockholm Jazz Festival

12/10 

Hans Olding – git, Sigur∂ur Flosason – altsax, altflöjt, Thordis Ger∂ur Jónsdót- tir – cello, Morten Ankarfeldt – bas, Ola Bothzén – tr

På måndagskvällen under Stockholm Jazz Festival är det svensk release för skivan Projeto Brasil. Inne på ett fullsatt Plugged Records spelar svenska gitarristen Hans Olding och isländska saxofonisten Sigur∂ur Flosasons sina brasilianska favoritmelodier tillsammans med sina favoritmusiker. ”Handplockade i hela Norden”, berättar Olding.

Två av kvällens låtar är originalkompositioner av Olding respektive Floason, hyllningar till de brasilianska legenderna som skrivit resten av låtarna: Antonio Carlos Jobim och Milton Nascimento. Den som lyssnat en del på den här typen av musik hittar inga nya guldkorn ikväll, snarare försiktigt arrangerade brasilianska standards som Chovendo Na Roseira och Modinha. De flesta låtarna rör sig tassande framåt, både i tempo och dynamik. För mig får det gärna vara ljudsvagt och långsamt men i Projeto Brasil saknar jag elementet som gör musiken inte bara mjuk och ljuv men också passionerad. Det är för lite friktion, för lite utmaning och för mycket bakgrundsmusik i lounge-miljö. Jag får intrycket av att Ola Bothzéns trumspel, som brukar få mig att hoppa upp och ner på stolen av upphetsning, inte ges tillräckligt med rytmisk input från de andra musikerna för att skapa den sedvanliga Bothzénska magin.

Kvällens stora behållning blir istället isländska cellisten Thordis Ger∂ur Jónsdóttir. Förutom att spela bandets mest dramatiska instrument, vilket blir en fin kontrast mot de stillsamma kompositionerna, spelar hon också en betydande roll för bandets sound. Hon låter cellon vara slagverk och noise, visserligen med traditionsenliga ljud men ändå på ett sätt som inte alls känns forcerat. Jónsdóttirs cello lyfter hela ensemblen och gör musiken till något mer än ett gäng musiker som spelar sina favorit-bossor.

Text:Anna Berglund

Stark inledning av Stockholm Jazz Festival med Rickie Lee Jones & Stockholm Art Orchestra

Rickie Lee Jones & Stockholm Art Orchestra, Kulturhuset, Stockholm Jazz Festival, 9 oktober

 

Konserten med den egensinniga nordamerikanska sångerskan Rickie Lee Jones på Stadsteaterns stora scen var den officiella öppningskonserten för 2015 års upplaga av Stockholm Jazz Festival.

Precis som vi sett Jones göra genom åren så vandrade hon längs ett otal olika musikaliska stigar denna afton; hon vägrar prompt att låta placera sig i något fack. Under den drygt två timmar långa konserten som var slutsåld  fick vi lyssna till en gränsöverskridande mix av material influerat av americana, cajun, blues, jazz och till och med country.

 

 

Det var samtidigt urpremiär för Kulturhuset Stadsteaterns nystartade projekt Stockholm Art Orchestra, ett projekt lett av Kulturhusets konstnärliga ledare Sarah Riedel. Denna alldeles nya och unika ensemble består av ett axplock av Sveriges bästa improvisationsmusiker. Speciellt är att ensemblen under året kommer att byta musikalisk skepnad för varje konsertprojekt. 

Rickie Lee Jones konsert inleddes i sextettformation, Jones eget femmannaband från Montreal förstärkt med vibrafonisten Mattias Ståhl. Sångerskan som fyller 61 i år började kvällen med en handfull intima nummer från sitt senaste, New Orleans-inspirerade album The Other Side of Desire – hennes första helt nykomponerade album på nästan ett decennium.

Efter en ganska trevande första halvtimme med skiftande kvalitet höjdes temperaturen avsevärt när Stockholm Art Orchestra under ledning av kapellmästaren, arrangören och pianisten Calle Bagge med blåsarna Per "Texas" Johansson, Jonas Kullhammar och Lisen Rylander Löve samt en stråkkvartett anslöt. 

Kullhammar fick kliva fram med sin barytonsax i vassa, korta solon, likaså Rylander Löve på tenorsax. Ståhl var lika hörvärd som alltid med sitt insiktsfulla vibrafonspel. Bagge styrde mästerligt med järnhand både stråk- och blåssektionen från start till mål och uppfyllde tidigt de högt ställda förväntningarna för detta projekt.

Oförglömligt blev Bagges subtila arrangemang av läckert cajundoftande Valtz de mon père hämtad från sångerskan nya album.Här bjöd Kullhammar på ett laddat soloinpass med sin barytonsax.Mollbottnande Coolsville och klangrika Infinity smyckades också omsorgsfullt i Bagges händer.

I de jazzigare spåren från 1991 års album Pop Pop hördes personliga, charmiga, lekfulla tolkningar av Bye Bye Blackbird – med läckert solo av Rylander Löve –, Hi-Lili, Hi-Lo och The Second Time around . Här kom Jones helt till sin rätt.

Den största publikresponsen och det starkaste gensvaret kom när vi förflyttades 36 år tillbaka i tiden till Jones debutskiva från 1979. Sångerskan framförde sin odödliga klassiker Chuck E Is in Love och fyllde på med några spår från plattorna Pirates från 1981, Magazine från 1984 och en laddad version av Satellite från plattan Twelve bars by midnight från 1989.

Jones har en stark känsla för rytm och timing, dock har hon en mycket begränsad oktavbredd rent tekniskt. Hennes fjäderlätta, mjuka stämma kan ibland fladdra iväg, låta lite avig, men det är just det som är själva kärnan i hennes popularitet. Jones personliga tonfall, rättframma attityd och unika inlevelse är direkt igenkännbara och grundvalen för hennes musikalitet. Kort sagt: hon landar alltid rätt. Till statusen som Rickie Lee Jones nådde efter sina första album har hon aldrig riktigt nått igen, men det är ändå glädjande att konstatera att hennes musikaliska låga inte på långa vägar falnat än.

 

Text:Patrik Sandberg

 

Inspiration på Women in Jazz

Women In Jazz – Sveriges viktigaste festival
1–3 oktober, Göteborg

Det är finalkväll på Women In Jazz, festivalen som efter många år utomlands nu har Sverigepremiär. För tredje kvällen i rad avslutas dagen med konserter på Nefertiti. Det är fullt ikväll, de som kommer efter nio blir nekade i dörren. De som hann in möts av en vägg av värme, Nefertiti är proppat till max och stämningen är på topp. Ikväll gör vokalisten Jaqee med band en Billie Holiday-hyllning och åttamannabandet Ladies Got The Blues med gäster hyllar sina kvinnliga blues-favoriter. På en låt gästar Marie Selander, musiker och författare till boken Inte riktigt lika viktigt, om hur kvinnliga musiker raderats ut ur musikhistorien. Samma bok som gav vokalisten Ida Bang idén att starta Ladies Got The Blues-bandet. Publiken är blandad, både den här kvällen och övriga kvällar. Det fiffiga konceptet att ha väldigt olika akter under samma kväll, till exempel jazzlegenden Monica Dominique och Sveriges coolaste jazzröst Ellekari Sander, gör att båda akter når en annan publik än vad de normalt gör. Jag hittar själv några nya favoriter under festivalen, bland annat Duo Naranjo-Weurlander, en piano- och dragspelsduo som spelar musik inspirerad av utsikten över Anderna från Santiago de Chile och flykten genom den finska björkskogen. Musiken skulle kunna beskrivas som ett väldigt dramatiskt möte mellan Avishai Cohens polyrytmiska sväng och Jan Johanssons vemodiga visor.

Förutom konserter bjuder festivalen på föreläsningar och workshops, riktade till både musiker, arrangörer och föreningar. De allra flesta med ett väldigt substantiellt innehåll: hur framställs kvinnliga kontra manliga musiker i media? Hur påverkas kulturen av mansdominans? Varför ska man arrangera jämställt och hur gör man? Det är bra balans mellan skoj och allvar. Tomas Gunnarsson, mer känd som Genusfotografen, använder humor för att avväpna könsstereotypa bilder medan genusprofessor Anna Wahl är så slipad att hon utan hjälpmedel får publikens huvuden att surra av koncentration. Paneldebatterna är det sömnigaste inslaget under festivalen. Det blir lätt paneldebatter när man sätter ihop en panel där alla har ungefär samma mål, bara olika sätt att ta sig dit. Det tenderar att bli en slags icke-diskussion, där man bollar resonemang fram och tillbaks men aldrig konkretiserar vad man faktiskt kan och bör göra. Dessutom är medelåldern ganska hög i panelerna, jag hade gärna sett några jazzstudenter, särskilt när man diskuterar utbildning. För vilka har bättre koll på hur det faktiskt är på folkhögskolor och musikhögskolor än de?

I flera paneldebatter dyker den heta potatisen ”40/60” upp. Det är alltså Kulturrådets uppmaning till Sveriges jazzklubbar att boka ett program med minst fyrtio procent kvinnliga musiker. Många upprörda röster tycker att det är ett orimligt krav, eftersom de flesta jazzklubbar redan går på knäna ekonomiskt. Kulturrådets Mika Romanus svarar att Kulturrådet har ett demokratiskt uppdrag, och att jämställdhet ingår där. Inte krångligare än så. Det är Kulturrådets skyldighet att uppmana jazzklubbarna till detta, och ”40/60” har aldrig varit ett krav utan just, en uppmaning. Så, jazzklubbarna skäller på Kulturrådet, Kulturrådet måste uppmana klubbarna till krafttag för jämställdhet, klubbarna tycker att det i sådana fall är upp till musikerna att sätta ihop jämställda grupper, musikerna svarar att deras konst är viktigare än kön.

Om man utgår ifrån att alla vill att jazzscenen ska bli mer jämställd, vilket jag förutsätter eftersom jämställdhet innebär högre kvalitet, så tror jag att alla måste ta ett gemensamt ansvar. Bokare, producenter, musiker, styrelsemedlemmar och skribenter måste våga utmana sig själva och andra, våga tänka nytt, göra fel, göra rätt och utvecklas. Det är ju just det jazz handlar om!

Jag lämnar Göteborg, kanske inte särskilt upplyst men inspirerad och glad över att fler och fler verkar tycka att det är skumt att oftast bara ett kön är representerat på Sveriges jazzscener. Och för att Sveriges första Women In Jazz Festival blivit av och att den blev så lyckad. Hemma i Stockholm möts jag av en ny jazzklubb på Scalateatern. Tio tillfällen, sjutton vita män, noll kvinnor.

Anna Berglund

Torbjörn Zetterberg & Den Stora Frågan på Scala, Sthlm Jazzfestival

Torbjörn Zetterberg, Scalateatern 9/10, Sthlm Jazz Festival.

 

Medv:Torbjörn Zetterberg b, comp, Susana Santos Silva trp, Mats Äleklint trb, Alberto Pinton baryton, basclr, Jonas Kullhammar ts, flt, Konrad Agnas dr.

 

Uppvärmningen för kvällens konsert börjar med en handfull skivor under dagen, allt ifrån Bengt ”Frippe” Nordström till Billie Holiday. Förfesten består av en fin tvåsettare på Sofiagatan 1 med Erik Carlsson/Johan Arrias duo, blytung, knäpptyst impro kontrasterat mot den starkt svängande och politiska frijazzen från Vilhelm Bromanders Initiativ.

 

Jag skyndar vidare mot Scalateatern i rasande tempo och anländer lätt flåsande strax innan konsertstart.

Rummet är fyllt men inte smockat, folk sitter längs väggarna med gott humör och en handfull ivriga spisare står otåligt nära scenen och väntar spänt på konsertstart.

Bandet går på och bandledaren sätter stämningen direkt med en vältalig presentation och ger sig snabbt in i ett basintro. Bandet ansluter och spelar stora, vackra klanger utan tempo.

Santos Silva startar kvällens första solo med tungsvängade bas- och trumkomp.Hon spelar spettigt och avigt med stark och klar ton och energin tar fart direkt. Äleklint ger sig in i leken och tar snart över med sin brutalt starka volym och härligt brötiga melodisinne. Agnas tar ett virtoust och dynamiskt solo som leder vidar till nästa låt, det hörs inte alls att han vikarierar helt orepeterat och hoppade in med en timmes varsel.

Zetterberg spelar ett hetsigt solo över volymstarka blåsbakgrunder och inte en ton dränks. Sen kommer Kullhammar och lyfter taket med sitt solo. Tredje låten Vad är inte en metafor? Har en distinkt ökenfeeling som får mig att tänka på Libanon och Camus böcker.

Pinton briljerar på basklarinett och tar sedan komprollen när han och Silva skapar andäktig tystnad i rummet med sitt duoparti.

 

I nästa låt Mer eller mindre D-moll spelar alla blåsare perkussion till glada tillrop och pustar sen ur sig konsertens mest intrakata komposition. Kullhammar tar konsertens bästa solo och har ett härligt samspel med Agnas. Två låtar till avhandlas, båda utnyttjar sättningens olika möjligheter i olika konstellationer och rider på energispel där ett solo av Äleklint och en fin saxduo stannar kvar i minnet.

Som extranummer kommer den betydligt äldre låten 1+1=1 som är en riktigt jazzig dänga i raskt swingtempo. Det märks verkligen att Zetterberg har nya saker för sig på den nya skivan som firar release under konserten.

 

Jag passade på att byta några ord med Zetterberg efter konserten, efter en stund anslöt även den glade trumslagaren Agnas.

 

OJ – Låttitlarna ikväll, men även bandnamnet Den Stora Frågan och äldre skivor som TZ skildrar kvinnokampen är mycket laddade, vad är tankarna bakom det?

TZ – Det är en intressant fråga, eller snarare ett dilemma. Att sätta namn på instrumentalmusiken är en idiotisk björntjänst mot lyssnaren som ger dom bilder i förväg genom titlarna MEN! Låtarna behöver namn och en kan använda titlar till att ge uttryck för sina åsikter eller kanske bara belysa någon kul grej som jag har tänkt på.

OJ – Ni är ju ett stort band, hur ser balansen mellan skrivet material och musikernas individuella frihet ut?

TZ – Jag har medvetet skrivit mindre arrangemang och låter bandet fungera som en mindre grupp med duos, trios osv. Det är viktigt att ta vara på individernas egenskaper, många bakgrunder och sånt är improviserade i stunden, bandmedlemmarna är lika viktiga som instrumenten de spelar.

OJ – Trumpetaren Santos Silva kommer ju från Portugals frijazzscen och ni har samarbetat ganska intensivt under en kort tid, har hon påverkat den nya musiken?

TZ – Jag var involverad i Portugal och Clean Feed flera år innan jag träffade Susanna, men under de här tre åren vi har spelat har vi spelat tillsammans på fem skivor och haft ett intensivt samarbete. Det finns definitivt inspiration åt båda hållen.

OJ – Det kan inte vara optimalt att ta in en vikarie med så kort varsel, men det lät grymt! Har du några tankar om den situationen?

TZ – Det är ju bra att jag slapp ställa in konserten! Han hade inte ens hört låtarna innan.

(Agnas ansluter till bordet)

OJ – Hur är det för dig som vikarie i ett så här fritt band?

KA – Jag försökte spela när jag fick feeling.

TZ – Det viktigaste är att göra sin grej och det skulle nog vara svårt för Konrad att spela på något annat sätt än han gör, vilket är en bra sak! Om en ringer rätt person kan man räkna med att det blir bra.

OJ – Vi avslutar med den obligatoriska sportfrågan, HUR bra känns det att inviga Stockholms Jazzfestival?

KA – Kändes bra.

TZ – Det är en ära att inviga festivalen, även om det var några konserter tidigare under kvällen, och fett att headline:a!

 

Text: Sasha Marko

Charlottas Burnin' Trio i Härnösand

Charlottas Burnin’ Trio
Metropol, Härnösand, 30 september.

Den unga jazzgruppen Charlottas Burnin’ Trio gästade jazzklubben Öbacka Jazz & Blues på Metropol den 30 september. Bandets medlemmar är unga och består av Charlotta Andersson gitarr, Jonas Nilsson kontrabas och Natanael Salomonsson trummor. Repertoaren utgörs av Charlotta Anderssons kompositioner, men hon understryker tydligt att utan de två övriga i bandet skulle inte låtarna kommit till.

Anderssons fingrar formligen dansar fram och de jazzinfluerade melodierna formas med en timing som berör. De snabba tonskaskaderna bryts mot tunga rytmiska ackordsspel. Hon gillar att skapa musik med konstraster, det är en medveten strävan för att finna spänning i musiken. Hon lyckas riktigt bra men utan Jonas Nilsson och Natanael Salomonsson skulle det inte vara lika medryckande. Jonas Nilsson spelar snabba partier som möter gitarren vilket bygger upp såväl melodi som rytmik i låtarna. Natanael Salomonsson spelar även han intensivt men mjukt och låter sitt trumspel utgöra en vagga som övriga kan vila i samtidigt som han tillåter trummorna ljuda med en egen identitet.
Av trions hemsida framgår att bandet lät filma sin Pulsslagsturné och att det snart kommer en film för alla som inte hade möjlighet att höra dem live. Sedan tidigare finns skivan Charlottas Burnin’ trio från vilken kvällens låtval i huvudsak var hämtat. Förband var den unga och lovande gruppen David Kontra Trio, vinnare av jazztävlingen för unga musiker på Fasching 2015. Konserten arrangerades i samarbete med Pulsslag.

Anders Olofsson

Annonser