panorama-annons ny

Jazznytt

Mats Gustafsson har tilldelats Västerbottens-Kurirens Kulturpris

Saxofonisten och improvisatören Mats Gustafsson har tilldelats Västerbottens-Kurirens Kulturpris 2015.

 Mats Gustafsson är numera boende i Wien, Österrike men född och uppvuxen i Umeå.

Priset är 50 000 kronor och en skulptur av Knutte Wester och delades ut på Norrlands Operan den 8 maj.  

Cecilia Persson får det första Säve-Söderbergh stipendiet

Pianisten, kompositören, arrangören och bandledaren Cecilia Persson är den första mottagaren av det stipendium som Bengt Säve-Söderbergh instiftade efter 22 år som ordförande i Riksförbundet Svensk Jazz.

Stipendiet, som kommer att delas ut årligen, är på 50 000 kronor. Cecilia Persson får ta emot utmärkelse och diplom vid årets Jazzrixdag i Sandviken som äger rum den 29 - 31 maj.

Eric Birath ny vd för Fasching

Faschings nye vd heter Eric Birath. Han tillträder den 1 september och efterträder Lena Åberg-Frisk.

– För mig är det i de smala uttrycken som det häftigaste mötet händer. Musiklivet idag är så sprudlande fullt av kreativitet och experimentlusta inom i stort sätt alla genrer. Det syns redan nu i Faschings program, och jag hoppas att Fasching och den svenska jazzvärlden ännu mer ska kunna ta till vara den eklektiska strömningen som finns i musiken idag. Många genrer lånar friskt från jazzen och dess förhållningssätt och jag ser ingen anledning att hålla denna musik borta från jazzens arenor. Jag tror att Fasching och den svenska jazzscenen har en ny publik att hämta där och i fortsättningen en återväxt för jazzen, säger Eric Birath i ett pressmeddelande.

Birath kommer närmast från Blixten & Co där han varit projektledare för produktioner som Ägd med Henrik Schyffert & Fredrik Lindström, Chess in Concert, Orup, Henrik Dorsin m.m. 2002 var han med och grundade festivalen Popaganda och han har även varit projektledare för musikfilmfestivalen Popcorn. Under senare år har han varit producent på Södra Teatern med framförallt konsertverksamhet och samarbetsprojekt.

– Vi känner oss säkra på att vi hittat rätt person för uppdraget. Eric Birath har den mångfacetterade bakgrund som krävs för att förvalta den starka position som Fasching har i kulturlivet idag, men också för att ta verksamheten vidare och utveckla nya områden, säger Faschings ordförande Eva Schöld.

Magnus Nygren

New Sound Made firar 10 år på Kägelbanan!

I ett decennium har jazzstudenterna på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm fyllt scenerna på New Sound Made med ny musik.

Nu är den populära festivalen här igen för att 18-20 maj fira sitt tioårsjubileum på Kägelbanan vid Södra teatern, mitt i Stockholms hjärta.

På New Sound Made, som arrangeras av studenterna själva, är allt tillåtet. Kreativiteten flödar vare sig det är jazz, experiment, pop, soul eller R&B.

Med ett fyrtiotal olika akter, två scener samt bar, bjuder framtidens musiker in till ett musikaliskt smörgåsbord under tre fantastiska kvällar.

Välkommen att bli en del av New Sound Made 2015!

OJ är naturligvis på plats med massa bra erbjudanden!

Från kl 17.30 varje kväll kan man lyssna till en mängd olika talanger.

Bland de medverkande:
Christopher Lennerbrant
Eirik Lund Trio
Jullander’s McBride Collission Band
Sanna Ruohoniemi Trio
Owdal
Titanic Trio
Sara Sissay Quartet
Kemal
Rui de Sant’Anna Quartet
Filip Tunevi Kvartett
Leonard Werme Conceot
Guilt by Association
HAON
Gustav Broman Hot Five
SockerBeat
Anemon

Fri entré

Ny jazzfestival i Söderhallarna

Jazzfestival Louis, Stockholm 9 maj
En endagars festival i regi av Erik Kjellberg, arrangeras 9 maj  på Restaurang Louis, Söderhallen, Medborgarplatsen 3, plan 4 vid biografen (SF Söder) Stockholm. Tid 15.00-21.30.

www.swotee.se

kl. 15.00 – 16.15 Elise Einarsdotter Ensemble

Elise Einarsdotter - piano, Jonas Knutsson- saxofoner,
Johan Setterlind - trumpet, Olle Steinholtz - bas
Ola Botzén - trummor

E.E.E. – Elise Einarsdotter Ensemble
bildades i början av 1980-talet och har genom åren framträtt i lite olika konstellationer både runtom Sverige och utomlands. Ensemblen har medverkat i olika projekt och gjort en rad uppskattade skivinspelningar.
Repertoaren består till stor del av Elises egna kompositioner där närheten till det poetiska och till stämningar i och utanför olika musikvärldar är tydlig.
Mer info på www.mistralmusic.comkl.

Kl 16.45 – 18.00 CBQ - Contemporary Bebop Quintet

Stefan Isaksson - tenorsax, Bosse Broberg - trumpet
Göran Strandberg - piano, Ivar Lindell - bas,
Gilbert Matthews - trummor

CBQ är ursprungligen en kvintett under ledning av saxofonisten Christer Boustedt. Efter hans bortgång 1986 har gruppen behållit Christers initialer och samtidigt markerat sin musikaliska orientering. I sin nuvarande uppsättning består kvintetten av några av de mest rutinerade och uppskattade jazzsolisterna på den svenska jazzscenen. Musiken utstrålar intensitet, kraft och skönhet – CBQ hör till den svenska jazzens omistliga ensembler.

kl. 18.30 – 19.45 Joel Lyssarides Trio

Joel Lyssarides - piano, Josef Karnebäck - bas,
Hannes Sigfridsson- trummor

Joel Lyssarides Trio
Joel Lyssarides Trio hämtar influenser från allt mellan grekisk folkmusik, 60-talets swingjazz och klassisk impressionism. De tre medlemmarna möttes på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och har spelat tillsammans i olika konstellationer sedan 2011. Musiken vi kommer att få höra komponerades av Joel i början av 2015 speciellt för kvällens konsert. Tillsammans kommer trion att vrida och vända på materialet vilket i bästa fall kan resultera i något som är både vackert och galet.

kl. 20.15 – 21.30 Anna-Louise Andersson & Per-Ola Gadd Trio

Anna-Louise Andersson - sång,
Vladimir Shafranov - piano
Per-Ola Gadd - bas
James Bradley Jr - trummor

Anna-Louise Andersson & Per-Ola Gadd Trio
Sverige, Ryssland och USA är representerade i denna stjärnkonstellation. Mästarbasisten Per-Ola Gadd leder kvartetten där virtuoser möts på högsta artistiska nivå. Anna-Louise Andersson har snabbt blivit en artist att räkna med. Instrumentalt och vokalt blandas i en skön mix.

BILJETTER OCH BORDSRSERVATIONER
kan förköpas respektive bokas på Restaurang Louis fr.o.m. måndag 4 maj.
Det är klokt att reservera bord på restaurangen till 9 maj på i god tid före festivalen!
Ring 08 - 714 80 11 eller boka via hemsidan: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

ENTRÉ
Pass för alla fyra konserterna: 140 kronor (under 25 år 60 kronor)

Annonser