panorama-annons ny

Jazznytt

Sångerskan Linnea Henriksson får årets Alice Babs Jazzstipendium


Sångerskan, låtskrivaren Linnea Henriksson har tilldelas Alice Babs Jazzstipendium 2015
på 50 000 kronor. Stipendiet överlämnas på en konsert i måndags, på Skansen i Stockholm.
 
Linnea Henriksson är född i Halmstad och hon har gått musiklinjen på Skurups folkhögskola. Henriksson är en av medlemmarna i jazzbandet Prylf och har varit väldigt aktiv inom jazzen, både som sångerska och konsertarrangör.
Hon har också bland annat varit programledare för SVT:s och P3:s ”Musikhjälpen” och i sommar leder Linnea Henriksson för andra året i rad radioprogrammet ”Hallå P3″. 2010 kom hon på fjärdeplats i ”Idol” och hon har blivit framröstad till Årets artist på P3 Guld efter debutskivan ”Till mina älskade och älskare”.
 
Det är tolfte gången stipendiet delas ut och så här motiverar juryn utnämningen:
”Linnea Henriksson får Alice Babs Jazzstipendium 2015 för sin förmåga att oavsett musikalisk miljö och sammanhang alltid prägla musiken med en nerv och attityd av stark jazzkaraktär. Med en utgångspunkt i och ett starkt engagemang för jazzmusiken har hon nått en stor och hängiven publik, och vidgat sitt uttryck i en anda som på ett uppenbart vis anknyter till Alice Babs.”
 
Tidigare stipendiater: Karin Hammar, Torbjörn Zetterberg, Jon Fält, Jonas Kullhammar, Klas Lindquist, Kristin Amparo, Erik Söderlind, Erik Lindeborg, Filip Jers, Naoko Sakata och Lisa Bodelius.

Cecilia Persson årets Jan Johansson stipendiat

  
 
Pianisten och kompositören Cecilia Persson, född 1982 i Norra Åsum utanför Kristianstad, tilldelas årets Jan Johansson stipendium.
- Det är en stor ära att få stipendiet, jag blir otroligt inspirerad och peppad, säger mottagaren med ett brett leende. 

Jan Johansson-stipendiet utdelas årligen ur Jan Johanssons minnesfond – en fond som inrättades 1968 på initiativ av bland andra Arne Domnérus efter söderhamnssonen Jan Johanssons död. 

Första stipendiet delades ut 1969 till Lars Sjösten. Sedan har det delats ut årligen till jazzmusiker som jobbar i Jan Johanssons anda.
Namn som Bengt Hallberg, Georg Ridel, Lasse Bagge, Esbjörn Svensson och Merit Hemmingsson har tidigare vunnit juryns gillande.
Cecilia Persson är både rörd och glad över beskedet att hon får komma till Värlsarvsjazzen vid världsarvet Erik-Andersgården  i Asta, Söderala 17-19 juli för att motta stipendiet i samband med jazzfesivalen.
- Jan Johansson har betytt mycket för min utveckling, säger Cecilia som minns hur musiken vaknade till liv med jazzen i tiden på gymnasiet. Därefter har hon profilerat sig starkt både som kompositör och pianist.

Så här löd juryns motivering:

"Återigen har styrelsen för Jan Johanssons minnesfond fattat ett enigt beslut. 2015 års stipendiat är en pianist och kompositör, som med slående fantasi förmår balansera inte bara skrivet material med improvisation utan även sin egen konstnärliga integritet med det största förtroende för sina medmusiker. Likt den inbitna ryttare hon också är arbetar Cecilia Persson på ett sätt som för tankarna till just ett givande och tagande, små korrigeringar och en kontroll av stora krafter som utmynnar i imponerande grace och precision. I likhet med Jan Johansson övervinner och kommunicerar hon i själva framförandet av sin musik, det som kunde förfalla svårbegripligt på papperet"


Förutom stipendiet på 25 000 kronor som delas ut den 18/7 20:00 på Världsarvsjazzen får Cecilia Persson ge en egen konsert på Världarvsjazzen 2016. Världsarvsjazzen är en jazz- och folkmusikfestival i Jan Johanssons anda som äger rum varje år den tredje helgen i juli på världsarvet Erik-Anders (hälsingegård) i Jan Johanssons hemby utanför Söderhamn

Juridisk granskning av Colemans sista album

Nästan samtidigt som nyheten om Ornette Colemans död i New York den 11 juni når offentligheten kommer uppgifter om att musikerägda skivbolaget System Dialing Records stämts inför domstol för att ha gett ut skivan New Vocabulary utan att ha Ornette Colemans godkännande.

New Vocabulary släpptes i december förra året utan några större åthävor eller det marknadsföringsskrammel som man normalt kunde ha förväntat sig i samband med en ny platta av en av jazzens verkliga legender. New Vocalbury recenserades i OJ:s första nummer i år (läs den här). Amerikanska Down Beat recenserade i årets aprilnummer.

Stig Linderoth

OJ #3 2015 ute nu!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OrkesterJournalen #3 2015

I OrkesterJournalen #3 2015 kan du läsa om följande:
(vill du prenumerera, maila till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. )

Bengt Berger
Med ena foten i jazzen och andra i världsmusiken, ena handen i skivbolaget Country & Eastern och andra i diverse konsertarrangemang befinner sig Bengt ”Beche” Berger i ständig rörelse. Att ha kul är en drivkraft och att bromsa finns inte på kartan.
Text av Magnus Nygren

Cassandra Wilson
2015 är ett år av hyllningar till Billie Holiday. En av de mest omtalade är Cassandra Wilsons Coming Forth by Day. ”Vill man framföra en hyllning till någon så radikal som Billie Holiday var på sin tid, så måste man vara radikal i sin egen tid”, berättar Cassandra Wilson.
Text av Stuart Nicholson

Sommarfestivaler 2015
I en fyllig guide till sommarens jazzfestivaler listar vi femtio stycken, från Pori i öster till Vancouver i väster, presenterade i kronologisk ordning.
Text av Patrik Sandberg

Popkollo: Jazz för tjejer
Sommarkollo för unga tjejer. En vecka fylld av improvisation, låtskrivande, rep, konsert och inspelning. För andra året i rad genomförs Popkollo jazz på Fridhems folkhögskola i Svalöv. Många tjejer slutar att spela efter högstadiet, då kan ett sådant här läger ge självförtroende att fortsätta, säger Sara Karkkonen, en av ledarna.
Text av Anna Berglund

Melissa Aldana
Hon plankade Charlie Parker när hon var sex. Hon vann Thelonious Monks saxofonpris när hon var 25. Chilenskan Melissa Aldana står redan stadigt på New Yorks jazzscen. Nu är det Europas tur att få höra henne spela på farfars gamla Selmer.
Text av Håkan Forsberg

Woody Allen
Woody Allen var en gång gäst hos programledaren Dick Cavett, som ställde frågan: ”Du började spela jazz som ung. Varför?” Allen svarade: ”Det föll sig naturligt. Min mor var svart och min far vit, och vice versa.”
Text av Jan Sigurd

Joakim Milder: Osynliga spår
Osynliga spår fortsätter med saxofonisten med mera Joakim Milder i lyssnarstolen. OJ:s Magnus Nygren spelar utvalda skivor för honom och han får berätta om hur han uppfattar musiken och sedan gissa vem som spelar. Vi höll till i Harald Hults butik Andra Jazz i Stockholm.

Skivrecensioner
Vi recenserar 65 skivor på 28 sidor. Bland artisterna finns Maria Schneider, Mimi Terris, Nile Petter Molvaer, Stanislaw Soyka, Anna Sise, The Necks, Klas Lindqvist, Beat Funktion, Julia Hülsmann, Svend Asmussen, Nuaia, Wadada Leo Smith, Henry Butler, Steinar Aadnekvam med flera.

Scenrecensioner
Cécile McLorin Salvant på Nefertiti, Jazzahead i Bremen, Akira Sakata/Johan Berthling/Paal Nilssen-Love på Fasching och Festijazz i Västerås.

Vaxdax med Mats Gustafsson
Skivsamlaren Mats Gustafsson fortsätter att lyfta fram eftertraktade godbitar. Denna gång en skiva från bolaget Dragon: Urban Hanssons Emphasis on Jazz.

Krönikor av Magnus Nygren, Elena Wolay och Ola Pålsson.

Plus en massa annat. Välkommen!

1250 gig på tio dagar i Köpenhamn

Copenhagen Jazz Festival, 3-12 juli, är nog den festival som ger flest öron vad de vill ha. Den som är nyfiken och vill höra mer, prova något annat än att bara upprepa samma melodi får således problem när den besöker festivalen. Andra festivaler kan kännas brokiga och hjärtslitande, då två favoriter spelar på olika scener samtidigt. I Köpenhamn är det problemet bara förnamnet. För här finns verkligen allt samtidigt och överallt (1250 gig på tio dagar på över 100 olika scener.)

På Höjbro Plads, mitt på ”Strøget” får tradjazzen fritt spelrum, flera gånger varje dag veckans alla tio dagar. Ute bland ”Kødboderna” i Slagthusområdet bakom Hovedbangården kan den som är nyfiken på oväntade resor och upplevelser i det innersta inre smyga in till ILK på 5e. Och soldyrkaren cyklar med fördel bort till storbandens danska Mecka i Kongens Have och gassar i gräset till toner från DR Big Band, A-Team och Jungle Orchestra m.fl.

Festivalen har alltså alla möjligheter och bara en förutsättning – cykel! För till fots tar allting allt för mycket tid. På cykel glider du lätt runt ”byen” på en kvart, från en Giant Jazz konsert i Den Kongelige Teatern till en annan på Islands Brygges Kulturhus, där jag i år måste välja mellan Jason Moran, Larry Graham & Grand Central Station, Bill Frisell, Yellowjackets eller Joshua Redman som där lirar med The Bad Plus.

Även utan upphettande musik från trumpetgeniet Ambrose Akinmusire, pianisten Vijay Iyer och uppstickaraltsaxofonisten Steve Lehman är det nästan för varmt för att njuta nere i Jazz House källare. Men lokalen har något magiskt, som gör att när musiken är på försvinner alla tankar på att det är för varmt. Kanske finns det kvar svalkande osynlig fukt från översvämningen 2011.

Och det är värt mödan att ge sig hit; Felix Kubin - den elektroniska musikens främsta underhållare är ett, ett är Fire! Orchestra som ger TVÅ föreställningar i JazzHouse. Här kan vi stanna upp i en kul notering; att Mats Gustafssons projekt kräver två kvällar för att tillfredställa danskarnas behov. Det börjar bli en god vana förGustafsson, vars tidigare projekt, The Cherry Thing, sålde ut JazzHouse på en kvart. Något få jazzmusiker fixar. Den som hamnar utanför blir dock inte utan god musik. I år växer JazzHouse ut på gatan där de bygger en gatuscen framför huset, där mängder av nya uppkomlingar pockar på uppmärksamhet.

”Byen” är verkligen smockfylld av god musik dessa tio dagar. Var helst du går, står eller helst cyklar, finns det något för varje öra att välja på. Vill du glida ner i en kanalbåt serveras det swing till vågorna och utsikten, vill du utsätta dig för nya överraskningar är kanske Harboe Bar eller Koncertkirken bästa tipsen, vid Blågårdsgade & Blågårdsplads, på Nørrebro.

För den som lockas av affischnamnen finns det också sådana att välja mellan. Eller vad sägs om Caetano Veloso och Gilberto Gil, Tony Bennett och Lady Gaga, Dr. John, Dianne Reeves, Brad Mehldau Trio, Salif Keita, Al Jarreau, Jamie Cullum, Savage Rose, Rhiannon Giddens, Michel Camilo, David Sanborn, Lizz Wright, Palle Mikkelborg, Gary Peacock, Joe Lovano, Kenny Barron, Kirk Lightsey, David Liebman, Kurt Elling, The Thing m.fl.

Bronson Månsson

Annonser