Jazznytt

Jazz på Slottet

Jazz-AffischPalleDanielsson140801

Det är premiär med för på Gripsholms Slott i Mariefred. Det är Mariefreds Jazzklubb som arrangerar, och tidigare har man huserat på Grafikens Hus som dock eldhärjades i våras. Nu har Gripsholms Slott öppnat portarna för jazzen.

Läs mer: Jazz på Slottet

Charlie Haden är död

Charlie Haden

Den inflytelserika basisten och orkesterledaren Charlie Haden avled den 11 juli i sviter efter den polio han drabbades av som ung.

Hadens karriär spände över sju decennier, och han spelade med Ornette Colemans kvartett i slutet på 1950-talet. Hans främsta uttrycksmedel blev den stora ensemblen Charlie Haden Liberation Music Orchestra, som debuterade på skiva 1969. Se en upptagning med Charlie Haden Music Liberation Orchestra från jazzfestivalen i Montreal 1992:

 

 

 

Nils Landgren och Tivoli Big Band på Fredagsrock i Köpenhamn

NilsLandgren pressefoto

Nu på fredag blir det jazz i världsklass på Tivolis Fredagsrock i Köpenhamn. Den berömda svenska jazzmusikern Nils Landgren intar Plænens scen i en unik konstellation med Tivolis Big Band. Det är första gången den kritikerrosade trombonisten och Big Band uppträder tillsammans. Nils Landgren utlovar såväl mjuk jazz som hård funk fredagen den 4 juli kl. 22:00 på Tivoli. 

Läs mer: Nils Landgren och Tivoli Big Band på Fredagsrock i Köpenhamn

Mysteriet Einar Aaron Swan - en ny P2 Dokumentär av Anna Vilén

MultiinstrumentalistenEinart-v-familjeorkestern1914Fotoprivat 

Vem var han, den mystiske kompositören bakom vackra och sorgliga torchsången When Your Lover Has Gone som otaliga jazzartister har sjungit och hänfört lyssnare världen över i decennier? Louis Armstrong sjöng in den på skiva redan 1931. För Frank Sinatra blev sången en storsäljare och Billy Holidays version blev James Deans favoritsång.

Läs mer: Mysteriet Einar Aaron Swan - en ny P2 Dokumentär av Anna Vilén

Göteborgs Jazzfestival återuppstår som Göteborg Classic Jazz Festival

GbgJazzfestivallogo400 framed

Från Göteborg meddelas att Göteborgs Jazzfestival återuppstår redan i slutet av augusti, då under namnet Göteborg Classic Jazz Festival. 

Läs mer: Göteborgs Jazzfestival återuppstår som Göteborg Classic Jazz Festival

                                                                                             

Annonser