panorama-annons ny

Jazznytt

Daniel Karlsson Trio tog hem Jazz-Grammisen för skivan "Fusion For Fish"!

 

 

Pianisten Daniel Karlsson tilldelades årets jazz-Grammis för sin trioskiva  Fusion for Fish ( Brus & Knaster/Playground). På skivan medverkar basisten Kristian Lind och trumslagaren  Fredrik Rundquist .
Övriga nominerade i jazzkategorin var Fire! Orchestra  Enter  Goran Kajfes Subtropic Arkestra The Reason Why vol 2,  Jonas Kullhammar Gentlemen och Wildbirds & Peacedrums Rhythm..

Vid onsdagskvällens (25/2) gala på Cirkus i Stockholm delades Grammisar ut i 18 olika kategorier. Årets hederspris gick i år till sångerskan Lill Lindfors.

 

Clark Terry har avlidit

Trumpetaren och bandledaren Clark Terry avled på lördagen (21/2) 94 år gammal efter en lång tids sjukdom.
Clark Terry gjorde proffsdebut i mitten av 40-talet och uppmärksammades främst med Count Basie 1948-51. Det stora genombrottet fick han med Duke Ellingtons orkester där han under 50-talet hörde till de mest lanserade solisterna.
Efter tiden med Ellington kom Clark Terry live och på skiva att höras med de flesta stora jazzprofilerna, som Dizzy Gillespie, Thelonious Monk, Gerry Mulligan, Quincy Jones, Coleman Hawkins och Oscar Peterson, för att nämna några.
Han ledde också många egna små och stora orkestrar, bland annat sitt Big Bad Band. Clark Terry hörde under alla år till de allra populäraste sverigegästerna. 

Dianne Reeves klar för Ystad Jazz Festival

Det första stora namnet som är klart för sommarens Ystad Jazz Festival är sångerskan Dianne Reeves. Reeves tilldelades nyligen en Grammy i kategorin Best Jazz Vocal Album 2014 för albumet Beautiful Life. Detta är sångerskans femte Grammy.

Tre grupper klara för Jazzahead

Efter en tuff urvalsprocess på drygt sextio grupper så blev det till slut Susanna Risberg Trio, The Other Woman, Cure-a-phobia som kommer att åka till Bremen och den internationella jazzbranch-mässan Jazzahead och representeras vid Swedish Sunday Brunch på kulturcentret Kito.

Swedish Sunday Brunch sker i år för fjärde gången och är ett samarbete mellan Riksförbundet Svensk Jazz, Export Music Sweden, Musikcentrum Riks, Kultur i Väst och Musik i Syd.

Caprice satsar digitalt med Jazz i Sverige

Under våren kommer Caprice Records att öka takten för sin digitala utgivning. Först ut blir tolv album i serien Jazz i Sverige. Senare i vår släpps även ett digitalt samlingsalbum med låtar från serien. Caprice Records, vars katalog är en del av Musikverkets verksamhet, har en betydande del utgivningar som ännu inte har digitaliserats. En viktig uppgift är att tillgängliggöra dessa inspelningar i takt med att de blir digitaliserade. Tidigare har album som Organic Music Society med Don Cherry, Music from Bulgaria och What I Am med Red Mitchell getts ut på CD. Nu fortsätter Caprice Records med sin digitala satsning och ger ut serien Jazz i Sverige, en utmärkelse som fanns mellan åren 1972 och 2010. Priset delades ut av Caprice och Rikskonserter och gick till en ung svensk artist eller grupp som skulle representera svensk jazz i utlandet och i Sverige. Sammanlagt producerades 39 album i denna serie. Tolv av dem, som tidigare bara funnits på LP, ges nu ut i digital form. Bland dessa kan nämnas Tommy Koverhults Kvintett (1983), Equinox (1984), Björn Alkes Kvartett (1974) och Opposite Corner (1976). Senare i februari kommer 1975 års Jazz i Sverige-band, Iskra, att ges ut digitalt med bonusmaterial. I mars släpps även samlingsalbumet Jazz in Sweden Anthology 1972–2010 med ett spår från varje Jazz i Sverige-album.

Gyllene Skivan

guldcd neutraltext 
2014

Resultatet presenteras i OJ #2 2015

Annonser