panorama-annons ny

Jazznytt

Sussanna Risberg, The Other Women och Cure-a-Phobia till Jazzahead i Bremen

Sunnanna Risberg Trio, The Other Women och Cure-a-Phobia kommer att representera Sverige  vid årets Swedish Sunday Brunch på Kito  under jazzmässan Jazzahead i Bremen, Tyskland.

Swedish Sunday Brunch sker i år för fjärde gången och är ett samarbete mellan Riksförbundet Svensk Jazz, Export Music Sweden, Musikcentrum Riks, Musikalliansen, Kultur i Väst och Musik i Syd.

Mer info finns på www.svenskjazz.se och på www.jazzahead.de 

Patrik Sandberg

Pat Metheny till Uppsala Gitarrfestival 10 oktober

PAT METHENY TILL UPPSALA GITARRFESTIVAL
Konsert i Uppsala Konsert och Kongress den 10 oktober. Metheny ger även en workshop den 11 oktober.

För många är PAT METHENY gitarristernas gitarrist. Sedan han klev in på jazzscenen i mitten av 1970-talet har han tillhört gitarrvärldens allra främsta artister. Nu är det klart att han kommer till Uppsala Internationella Gitarrfestival för en exklusiv konsert och en workshop på Uppsala Konsert & Kongress.

– Jag känner mig hedrad och glad över att ha blivit inbjuden. Festivalen är känd bland gitarrister och gitarrkännare över hela världen för sina spännande program och breda perspektiv över vårt instrument, säger PAT METHENY.

– Det är klart att vi känner stor glädje att kunna locka ett av de allra största namnen i världen. Det är ett erkännande av vårt arbete, säger Klaus Pontvik festivalchef och grundare. 

Med sitt virtuosa spel och vidsynta estetik har Pat Metheny skapat en helt ny klangvärld inom jazzen och fusionsmusiken. Han var bara tjugo år när han började i den legendariske vibrafonisten Gary Burtons band 1975 och redan året efter spelade han in debutalbumet Bright Size Life tillsammans med basisten Jaco Pastorius och trummisen Bob Moses. Nu har han fyllt sextio och är fortfarande en av de mest hyllade gitarristerna i världen.

Methenys mångsidighet går nästan inte att jämföra med någon annan musiker. Obehindrat rör han sig mellan, modern jazz, rock och klassisk musik. Under åren har han spelat med så skilda artister som Steve Reich, Ornette Coleman, Herbie Hancock, Jim Hall, Milton Nascimento och David Bowie. Han har också komponerat musik för sologitarr, kammarensembler, elektriska och akustiska instrument, stora orkestrar och gjort musik till balettföreställningar. 

BILJETTERSLÄPP
Onsdag 15/4

Mer info på www.uppslagitarrfestival.se  

 .

Lina Nyberg startar projekt för barn

Till hösten startar musikprojektet Musikfamiljen som riktar sig till barn mellan 2 och 7 år. Projektet drivs av sångerskan Lina Nyberg tillsammans med sex professionella musiker från olika bakgrunder.

- Målet är att ge barn kunskap om hur musikinstrument och konserter fungerar. En presentation görs av instrumentet och sedan framför musikern ett solostycke, säger Lina Nyberg.

Mötena med musikerna ska väcka inspiration till barns eget musikaliska skapande. Barnen har möjlighet att förbereda sig innan genom animationer av de olika instrumenten som ligger ute på Musikfamiljens hemsida. Musikerna besöker skolorna individuellt och presenterar sitt instrument under 30 minuter. Barnen får då stifta bekantskap med det utvalda instrumentet och musiken som hör till projektet. När alla sex instrument har gåtts igenom avslutas musikprojektet med en konsert med alla inblandade musiker på Fasching i Stockholm.

Lina Nyberg har skrivit musiken till projektet och det finns även en plan att ge ut musiken på skiva senare i höst.

Musikfamiljen är: Lisa Rydberg rikspeleman, fiol, David Stackenäs improvisationsmusiker, gitarr, Rafael Sida slagverkare, Elin Larsson jazzmusiker, saxofon, Lina Nyberg sångerska och kompositör och Josef Kallerdahl jazzmusiker och basist.

http://musikfamiljen.nu/

Tommy Lindström

Årets Jazzkanna till Jon Fält


Christer Eklund delade ut årets Jazzkanna till Jon Fält på Fasching i lördags.
Foto: Anna Berglund

Riksförbundet Svensk Jazz pris för nydanande insatser inom svenskt jazzliv, Jazzkannan, går i år till trumslagaren Jon Fält! Utmärkelsen delades ut i lördags i samband med att Jon spelade med Bobo Stenson trio på Fasching. Och därmed är ju denna trio unik, då alla medlemmar härmed förärats med Jazzkannan (Anders Jormin -94 och Bobo Stenson -97). Motiveringen för i år lyder: 

"Jon Fält är en utmanare! Han utmanar och inspirerar genom sitt sätt att vägra göra det förväntade, alltid med musiken i första rummet. Jon Fält utma nar de konventionella rollerna i en grupp, sina medmusiker, sin publik och inte minst själva musiken. Denne ständigt klangsugne spelman har under många år visat oss nya sidor av vad en musikalisk trumslagare kan bidra med och han har med sin integritet och kompromisslöshet inspirerat många till att tänka om och tänka nytt." 


Mer pressinfo: Kontakta Svensk Jazz på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

12 000 fotografier doneras till Smithsonian

Familjen Schiedt donerade nyligen 12 000 fotografier av fotografen och historikern Duncan Schiedts samling till Smithsonians National Museum of American History. Samlingen är en historisk översikt av den amerikanska jazzscenen. Bilderna är både Schiedts egna och historiska bilder som han samlade på. Samlingen är en av de största fotoarkiven i jazzhistorien.

1939 börjar Schiedt att fotografera professionellt och fotografierna från samlingen spänner över en 70-årig tidsperiod. Count Basie, Louis Armstrong, Miles Davis, Thelonious Monk och flera andra storheter är med i samlingen. Bilderna skildrar jazzmusiker som gör sig redo inför spelningar, spontana jam sessions, konserter och festivaler. Fotografen Duncan Schiedt tog uteslutande bilder i svart/vitt och ville fånga de olika känslor som jazzmusiken framkallade; själva essensen. Samlingen berättar den kraftfulla, livliga och komplexa historien om jazz och utgör ett viktigt bidrag till den arkiverade samlingen på The American History Museum.

Duncan Schiedt var själv jazzpianist och kände många av jazzmusikerna som han poträtterade. Som jazzhistoriker och researcher skrev även Schiedt flera böcker och bidrog med material till Ken Burns tv-program Jazz.

Schiedts bilder har tidigare ställts ut vid, the Chicago Public Library, the Indianapolis Museum of Art och the Pensacola Art Museum.

Tommy Lindström

Gyllene Skivan

guldcd neutraltext 
2014

Resultatet presenteras i OJ #2 2015

Annonser