Läsvärt om en överlevare med hög hipfaktor

Alyn-Shipton-Hi-De-Ho

Alyn Shipton
Hi-De-Ho. The Life of Cab Calloway
(Oxford University Press, New York, 2010), 304 s inbunden illustrerad.
194 kr (AdLibris)

Cab Calloway (1907–94) var en av de mest seglivade av de stora musikaliska stjärnorna från swingepoken. Med finurlig anpassning och stark profil lyckades han överleva åtskilliga skiften vad gäller publiksmak och stilistiska uttryck.

Läs mer: Läsvärt om en överlevare med hög hipfaktor

MONTMARTRE - Jazzhuset i St. Regnegade 19, Kbhvn K


Publicerad i OJ 4-09

Läs mer: MONTMARTRE - Jazzhuset i St. Regnegade 19, Kbhvn K

Women in jazz

Recension från OJ # 4 - 2008

Läs mer: Women in jazz

Farlig pardans på vinterpalatset

bild på boken Farlig pardans på Vinterpalatset

Recension från OJ # 2 - 2008

Vinterpalatset – vilket fantasieggande  namn på ett dansställe!  Den jättelika lokalen vid Norra Bantorget i Stockholm hette ursprungligen Auditorium och utnyttjades för möten, revyer, konserter och gästframträdanden fram till 1941, då filmpionjären Carl Nelson övertog hyreskontraktet. Och här kunde han, efter många krångliga turer, annandag jul 1943 slå upp portarna för Nordens största danssalong, Vinterpalatset.

Läs mer: Farlig pardans på vinterpalatset

Jazz on the Town

Omslag till filmen Jazz on the Town

Recension från OJ # 2 - 2008

När jag håller Jazz on the town i handen och granskar innehållsförteckningen kan jag inte bli annat än förväntansfull. En rad storheter inom jazzen samlade på samma dvd. Det måste ju bli något alldeles extra för öga och öra. Men det blir som bekant inte alltid som man tänkt sig. Det börjar med en klubbinspelning med trumslagaren Art Blakey och hans Messengers lanserar en ung Wynton Marsalis som passar på att visa upp sin teknik på trumpeten. Föga imponerande idag. Lite teknikuppvisning står också organisten Jimmy Smith för. Hans tolkning av Mack the knife är ovanligt trist och inte blir de övriga trioinspelningarna mer hörvärda. Bildproducenten har fastnat för händerna på klaviaturen och trummisens vispar.

Läs mer: Jazz on the Town

Annonser