panorama-annons ny

Inspiration på Women in Jazz

Women In Jazz – Sveriges viktigaste festival
1–3 oktober, Göteborg

Det är finalkväll på Women In Jazz, festivalen som efter många år utomlands nu har Sverigepremiär. För tredje kvällen i rad avslutas dagen med konserter på Nefertiti. Det är fullt ikväll, de som kommer efter nio blir nekade i dörren. De som hann in möts av en vägg av värme, Nefertiti är proppat till max och stämningen är på topp. Ikväll gör vokalisten Jaqee med band en Billie Holiday-hyllning och åttamannabandet Ladies Got The Blues med gäster hyllar sina kvinnliga blues-favoriter. På en låt gästar Marie Selander, musiker och författare till boken Inte riktigt lika viktigt, om hur kvinnliga musiker raderats ut ur musikhistorien. Samma bok som gav vokalisten Ida Bang idén att starta Ladies Got The Blues-bandet. Publiken är blandad, både den här kvällen och övriga kvällar. Det fiffiga konceptet att ha väldigt olika akter under samma kväll, till exempel jazzlegenden Monica Dominique och Sveriges coolaste jazzröst Ellekari Sander, gör att båda akter når en annan publik än vad de normalt gör. Jag hittar själv några nya favoriter under festivalen, bland annat Duo Naranjo-Weurlander, en piano- och dragspelsduo som spelar musik inspirerad av utsikten över Anderna från Santiago de Chile och flykten genom den finska björkskogen. Musiken skulle kunna beskrivas som ett väldigt dramatiskt möte mellan Avishai Cohens polyrytmiska sväng och Jan Johanssons vemodiga visor.

Förutom konserter bjuder festivalen på föreläsningar och workshops, riktade till både musiker, arrangörer och föreningar. De allra flesta med ett väldigt substantiellt innehåll: hur framställs kvinnliga kontra manliga musiker i media? Hur påverkas kulturen av mansdominans? Varför ska man arrangera jämställt och hur gör man? Det är bra balans mellan skoj och allvar. Tomas Gunnarsson, mer känd som Genusfotografen, använder humor för att avväpna könsstereotypa bilder medan genusprofessor Anna Wahl är så slipad att hon utan hjälpmedel får publikens huvuden att surra av koncentration. Paneldebatterna är det sömnigaste inslaget under festivalen. Det blir lätt paneldebatter när man sätter ihop en panel där alla har ungefär samma mål, bara olika sätt att ta sig dit. Det tenderar att bli en slags icke-diskussion, där man bollar resonemang fram och tillbaks men aldrig konkretiserar vad man faktiskt kan och bör göra. Dessutom är medelåldern ganska hög i panelerna, jag hade gärna sett några jazzstudenter, särskilt när man diskuterar utbildning. För vilka har bättre koll på hur det faktiskt är på folkhögskolor och musikhögskolor än de?

I flera paneldebatter dyker den heta potatisen ”40/60” upp. Det är alltså Kulturrådets uppmaning till Sveriges jazzklubbar att boka ett program med minst fyrtio procent kvinnliga musiker. Många upprörda röster tycker att det är ett orimligt krav, eftersom de flesta jazzklubbar redan går på knäna ekonomiskt. Kulturrådets Mika Romanus svarar att Kulturrådet har ett demokratiskt uppdrag, och att jämställdhet ingår där. Inte krångligare än så. Det är Kulturrådets skyldighet att uppmana jazzklubbarna till detta, och ”40/60” har aldrig varit ett krav utan just, en uppmaning. Så, jazzklubbarna skäller på Kulturrådet, Kulturrådet måste uppmana klubbarna till krafttag för jämställdhet, klubbarna tycker att det i sådana fall är upp till musikerna att sätta ihop jämställda grupper, musikerna svarar att deras konst är viktigare än kön.

Om man utgår ifrån att alla vill att jazzscenen ska bli mer jämställd, vilket jag förutsätter eftersom jämställdhet innebär högre kvalitet, så tror jag att alla måste ta ett gemensamt ansvar. Bokare, producenter, musiker, styrelsemedlemmar och skribenter måste våga utmana sig själva och andra, våga tänka nytt, göra fel, göra rätt och utvecklas. Det är ju just det jazz handlar om!

Jag lämnar Göteborg, kanske inte särskilt upplyst men inspirerad och glad över att fler och fler verkar tycka att det är skumt att oftast bara ett kön är representerat på Sveriges jazzscener. Och för att Sveriges första Women In Jazz Festival blivit av och att den blev så lyckad. Hemma i Stockholm möts jag av en ny jazzklubb på Scalateatern. Tio tillfällen, sjutton vita män, noll kvinnor.

Anna Berglund

Charlottas Burnin' Trio i Härnösand

Charlottas Burnin’ Trio
Metropol, Härnösand, 30 september.

Den unga jazzgruppen Charlottas Burnin’ Trio gästade jazzklubben Öbacka Jazz & Blues på Metropol den 30 september. Bandets medlemmar är unga och består av Charlotta Andersson gitarr, Jonas Nilsson kontrabas och Natanael Salomonsson trummor. Repertoaren utgörs av Charlotta Anderssons kompositioner, men hon understryker tydligt att utan de två övriga i bandet skulle inte låtarna kommit till.

Anderssons fingrar formligen dansar fram och de jazzinfluerade melodierna formas med en timing som berör. De snabba tonskaskaderna bryts mot tunga rytmiska ackordsspel. Hon gillar att skapa musik med konstraster, det är en medveten strävan för att finna spänning i musiken. Hon lyckas riktigt bra men utan Jonas Nilsson och Natanael Salomonsson skulle det inte vara lika medryckande. Jonas Nilsson spelar snabba partier som möter gitarren vilket bygger upp såväl melodi som rytmik i låtarna. Natanael Salomonsson spelar även han intensivt men mjukt och låter sitt trumspel utgöra en vagga som övriga kan vila i samtidigt som han tillåter trummorna ljuda med en egen identitet.
Av trions hemsida framgår att bandet lät filma sin Pulsslagsturné och att det snart kommer en film för alla som inte hade möjlighet att höra dem live. Sedan tidigare finns skivan Charlottas Burnin’ trio från vilken kvällens låtval i huvudsak var hämtat. Förband var den unga och lovande gruppen David Kontra Trio, vinnare av jazztävlingen för unga musiker på Fasching 2015. Konserten arrangerades i samarbete med Pulsslag.

Anders Olofsson

Åsa Tåhlin gör egna tolkningar av sångtrio

Åsa Tåhlin Kvartett
”Billie, Ella och Monica i ord och ton”
Bibliotekets Hörsal, Linköping, 5 september

Man kan ha sämre förebilder än Billie Holiday, Ella Fitzgerald och Monica Zetterlund.
– De tre är mina favoriter i mitt liv. De var tuffa kvinnor med skinn på näsan. Alla sjöng in den här låten, sa sångerskan Åsa Tåhlin och räknade in Come rain or come shine.

Billie Holiday, Ella Fitzgerald och Monica Zetterlund hade alla det gemensamt att oavsett vilket material de tog sig an, schlager, jazz eller pop, så hade de förmågan att göra både text och melodi till sina egna. Det finns naturligtvis en risk med att välja tre så personliga och särpräglade röster. Antingen försöker man låta som originalen, eller också gör man sin egen tolkning. Åsa Tåhlin hade klokt nog valt det sistnämnda alternativet. Hon avstod alltså från How high the moon och scatsång när det handlade om Fitzgerald.

Kompet med Matilda Senewiratne piano, Glenn Fransson kontrabas och Mikael Sehlstedt trummor gjorde vad de skulle, det vill säga byggde upp en fin omgivning för Tåhlins röst. I inledande Come rain or come shine visade Matilda Senewiratne att hon kan bli någon att räkna med. Tåhlin sjöng fint och avslappnat och med uttrycksfull röst.

Mellan låtarna berättade hon lite om Holidays, Fitzgeralds och Zetterlunds liv; saker som förenade de tre men som också skiljde dem åt. I några låtar medverkade gitarristen Daniel Forsell. Han har gått jazzlinjen vid Skurups folkhögskola och spelat bland annat i Stockholm. Han är dessutom son till pianisten Christer Forsell som lett Linköpings Jazztett. I God bless the child hade han eko-reglaget så mycket uppskruvat att han nästan kompade sig själv. Effekten var inte avsiktlig. Detta var inte avsikten, förklarade han för mig efter konserten. Det ska bli spännande att följa hans utveckling.

Åsa Tåhlin hade valt sina låtar med omsorg. Vad gäller Ella Fitzgerald-materialet så är det svårare om man väljer bort låtar som How high the moon och så vidare, men My funny Valentine, All of me och But not for me visade lite av Ella Fitzgeralds storhet.

I My funny Valentine gästspelade gitarristen, kompositören och sångaren Mitch Hiller från England. Hiller, som omväxlande bor i Linköping och London, är verksam i hela Europa. Duetten mellan Tåhlin och Hiller bjöd på känslig sång från båda två.

Avdelningen med Monica Zetterlunds musik innehöll mest svenska texter. Bland annat en fin En slump, i original Bewitched, Bothered and Bewilded, men som fått svensk text av Tage Danielsson.

Arrangerande Great Jazz Club kämpar med att hålla näsan ovanför vattenytan.

– Det är svårt att få fatt på folk till styrelsearbetet och speciellt då yngre, förklarade Claes Moberg (GJC:s kassör) efter konserten, men höstens program är klart.

GJC välkomnar de som vill jobba med verksamheten. Höstens program fortsätter med Sinatra – My Way! – Dennis Östryd (11 oktober), Isabella Lundgren Kvartett (14 november) och ”Beppe – mer än bara go'natt-pappa” – Lenas Trio (22 november). Alla konserter är i Hörsalen på Linköpings Stadsbibliotek.

Text & Foto: Tor-Björn Lyrhed

Från viskningar till skräckfilm med Kriisin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Xenia Kriisin
Fasching 23 september

Klockan åtta är det nästan tomt på Fasching. Det är jag, min syster och ett gäng högljudda gubbar som snackar jobb. På Xenia Kriisins Facebook-sida står det att hon aldrig haft tur med Stockholmspubliken. Turnén har redan varit i bland annat Köpenhamn, Malmö och Göteborg, som är Xenias hemmaplan. Det är ett och ett halvt år sedan hon spelade i Stockholm sist, också på Fasching och då med kritikerrosade debutskivan Hymn. Den gången träffade hon och blev, som hon själv uttrycker det ”besatt av Errka”, Erik Errka Peterson vars Hammond och syntar har ersatt Xenias cittra på den nya skivan Bleed. Trummisen och maken Johan Hjalmarsson tillsammans med gitarristen Joel Fabiansson utgör resten av kvartetten som ska charma huvudstaden ikväll.

Tre minuter i nio strömmar folk in, spridda skurar av göteborska hörs i publiken. Men Xenia Kriisin måste ha fans i Stockholm också, för snart är Fasching fullt. Riggen är större än sist, hammondorgeln tar upp en tredjedel av scenen. Xenia är också större än sist, barfota, helt klädd i svart och gravid. Första låten är Golden, precis som på skivan. Ett pulsslags-beat förbereder för den gungigt hög-intensiva refrängen, publiken skriker och Xenia ler. "Jag blir golvad! Ni står så himla nära! Vad kul! Vi tänkte nästan ställa in, för det var så dåligt sålt med biljetter", säger hon.

Nya skivan Bleed är hårdare och med ett större sound än innan. Det visar sig snabbt att Xenia Kriisin dessutom är ungefär tio gånger intensivare live, även med gravid mage. Helt utan transportsträcka går hon från viskningar till skräckfilmsskrik, från headbangande (fast med ena handen stödd på pedalbordet) till kaxiga soulwailningar. Hon behärskar alla lägen. Jag funderar länge över vem som också låter så, men jag hittar ingen. Xenia Kriisin låter inte som någon annan. Hon har power och spräckighet som en hårdrockssångare, improviserar och rytmiserar som en jazzmusiker, med ett sound mer originellt än någon svensk pop-export idag. Hon rattar på effektpedaler, men det känns som att hon gör lika mycket effekter med bara rösten som med elektroniken. När hon sjunger är det tyst på Fasching. Helt tyst. Inte ens de som verkar vara där mer för ölens än musikens skull pratar.

Det är inte bara Xenia som navigerar tillsynes obehindrat mellan stilar. Johan Hjalmarsson är lika bra på beat som rock och tassande fin-nyanserad jazz. Han spelar ofattbart knastriga marschtrummor och bombastiskt episka pop-komp. Det stänker entusiasm om Hjalmarsson och i nästan varje låt presenteras ännu ett nytt innovativt och roligt beat. I Confession spelar Joel Fabiansson ett äkta powergitarrsolo, som känns helt rätt i sammanhanget, inget är förbjudet. För mig ligger det oemotståndliga med Xenia Kriisins musik, självklart i hennes helt överjordiska röst, men lika mycket i det enkla men genialiska konceptet: starka popmelodier som är svåra att värja sig mot, men som man aldrig riktigt vet vilken riktning de tar! Dramaturgiskt går låtarna ofta från lågt till högt men flera gånger under kvällen blir jag glatt överraskad när ett crescendo inte alls mynnar ut i det tempo jag förväntade mig. Bleed är en samling pophits, soundmässigt ruggigt välproducerade och med stort utrymme för improvisation och virtuositet.

En av kvällens höjdpunkter är gripande Will I Die. Det doftar country, med en annan text och produktion skulle det kunna vara en Emmylou-klassiker. För första gången i mitt liv gråter jag till ett Hammond-solo. Även om övergången till ett lite fetare sound med orgel och syntar inte är helt oväntat, passar det så himla bra till Xenias minst sagt expressiva musik.

Efter en timme går bandet av och ingen är osäker på om de ska klappas in på scen igen. Xenia avslutar med Håller, den enda låten med svensk text och den lämnar mig obotligt nyfiken på hur en skiva helt på svenska skulle låta.

Anna Berglund

Marcks Brothers på Swejs

Konsert i Stockholm 2015 09 18
Arrangerad av Swejs, Västra Trädgårdsgatan 11 A
Magnus Marcks Bas

John Högman Tenorsax
Mats Larsson Gitarr
Bo Söderberg Trummor

Swejs konserter, som anordnas en fredag varje månad under säsong, hade den 18 september ovanstående välkända musiker inom den så kallade mainstream-fåran som huvudattraktion.

Men innan dess, mellan 11 och 12 spelar husbandet, denna dag med de sedvanliga kämparna Fredrik Olsson gitarr, Anders Nyberg trummor, Leo Lindberg piano och Leos far Ove Gustavsson, som vikarierade för ordinarie Pelle Karlsson på bas. Det är spännande att lyssna på den unge stjärnpianisten som behärskar en så stor del av jazzens melodiskatt.

Sedan var det dags för huvudattraktionen med Magnus Marcks bas, John Högman tenorsax, Mats Larsson gitarr, och Bo Söderberg trummor. Gruppen är ett väl samspelt gäng som ger sig på en mycket omväxlande repertoar med en hel del oväntade nummer. Det blir ju oftast gruppens blåsare, som presenterar grunderna för den kommande improvisationen och John Högmans bäriga och varma ton anger formerna med ibland underfundiga gitarrinpass från Mats Larsson, som med understämmor och kontrasterande obligatospel fulländar melodipresentationen.

John Högman uppvisar trygghet men också en äventyrlig fantasi i sitt spel. Jag tycker om det helt och fullt. Att han också är en presentatör mellan numren med trevliga och humoristiska ordval gör det hela till en alltför kort konsert. Mats Larsson har jag oftast hört i ”Sweet Jazz Trio” där han under åren spelat sitt lågmälda, skickliga och fantasirika gitarrspel, och det kommer ju mycket väl fram även i denna konstellation.

Magnus ”Mankan” Marcks har rejäl stadga i sitt basspel och det sjunger sig igenom de övrigas musicerande i stället för att bara mullra i botten. Hans toner är sparsmakat utvalda och soloinpassen smakfullt utförda. Det är en fördel att trumslagaren i den här typen av kammarjazz spelar melodiöst samtidigt som han är en ”timekeeper”. Bosse Söderberg har ju den egenskapen och är även en god solist. Skulle tro att han skulle platsa även som storbandstrummis med sin precisa teknik.

Låtlista (Marcks Borthers):
Taking a chance of love
My Valentine (Paul McCartney)
In Cap Verde
I thought about you
Sonny Boy
Chelsea Bridge
East of the sun
For all we know
Coffee break
Historia d’un amore (extranummer)

Efter konserterna var det dags för brukligt jam. Husbandet stog för grundkompet, och ”jamchefen” Anders Sjöstedt (numera Swejs ordförande) kunde presentera två altsaxsolister, Jan-Gunnar Persson och Bosse Lindenstrand. De spelade två låtar var, och Jan-Gunnar Persson hade den goda smaken att välja en numer något udda låt, nämligen ”Half Nelson” komponerad av Miles Davis med i stort sett samma harmoniunderlag som Tadd Damerons ”Lady Bird”. Persson visade sig ha förbluffande god teknik, något Art Pepper-liknande, och jag förbluffas även av Leo Lindberg. Bosse Lindenstrand har som vanligt Charlie Parker som husgud, och hans kapacitet är grundmurad. Trumpetaren Anders Sjöstedt avslutade jammet och spelade ett par låtar tillsammans med de båda altsaxofonisterna och John Högman.

Nalle Nilson 

Stolt Hannah Svensson om Falkenbergs jazzdagar

Falkenbergs jazzdagar genomfördes under tre dagar i början av augusti. OJ:s utsände kunde inte ta sig dit som det var tänkt. Istället passade han på att intervjua festivalansvarige Hannah Svensson, tillika Sveriges yngsta jazzklubbsordförande.

Undertecknad har två senaste åren recenserat Falkenbergs jazzdagar för OJ. Drabbad av force majeure valde jag i år att istället låta nyvalde ordföranden för Falkenberg Jazz & Bluesförening få summera. Till första inbokade intervjustunden, dagen efter festivalen, försov hon sig, vilket ger en uppfattning om hur mycket Hannah Svensson haft att göra i samband med jazzdagarna. Hon sammanfattar sitt arbete genom att säga att hon är så trött att hon känner sig manglad och överkörd.

– Jag är i alla fall glad, lycklig och stolt!, säger hon.

Hannah Svensson berättar att hon tog sig an uppgiften att vara ytterst ansvarig, eftersom föreningen höll på att läggas ner, det fanns för få aktiva i styrelsen. Arbetet har till stor handlat om att fixa logistiken samt att styra upp allt möjligt. Enligt henne var det fantastiskt, men rörigt, att för första gången arrangera. Men det gäller att kunna delegera och våga släppa kontrollen, av misstagen har hon lärt sig att det går att göra på annat sätt.

– Om man inte tydliggjort folks arbetsområden kan det bli för många kockar... Vi har pusslat och löst problem väl efter våra förutsättningar, ringde i det sista in volontärer som gjorde ett jättefint jobb.

När himlens portar öppnade sig första kvällen flyttade musiken inomhus. Och Stefano Battaglia från Italien blixtinkallades för att ersätta John Taylor vars tragiska dödsbud nådde arrangörerna endast några veckor före festivalen. Det ”händer en gång på miljonen” som Hannah Svensson uttrycker det.

En irriterande olägenhet var att ett gårdscafé ett knappt stenkast ifrån, osannolikt nog fått tillstånd att låta ett högljutt coverband hålla på samtidigt. De utgjorde tyvärr ett rejält störningsmoment.

– Sånt ska inte få hända, Enligt Svensson.

Men hon är supernöjd med responsen på festivalen, inte minst efter att ha hört mycket positivt. Sveriges yngste ordförande för en jazzförening, anser att det finns ett behov och intresse för en nystart.

– Sedan kunde man självklart ha önskat att fler köpt biljetter. Det bästa vore att flytta tillbaka till lämpliga datum i juli.

Tredje dagen bjöd sedvanligt på populär bluesafton där Sven Zetterberg med band var dragplåster. Då betalade 500 entusiaster entré, publiksiffror som jazzkvällarna inte nådde upp till. Jag frågar om festivalens status. Föga överraskande, menar Hannah Svensson, var den väldigt hög på 90-talet. Då kunde man locka med världsartister. Därefter gick statusen ner lite.

– Det vi gjort i år har varit räddningen. Med tanke på publiksiffror och medverkande vill jag hävda att statusen återigen är hög. De som stått på scen har gett positiv feedback. Det är första året vi haft backroom för artister och volontärer med frukt och kaffe. Vi hade bestämt att musikanterna ska känna sig lika välkomna här som på en internationell festival, säger hon och flikar in hur lyxigt hon togs emot då hon tidigare i sommar sjöng i Italien.  

Samtidigt noterar yrvädret Hannah Svenssonhur svårt hon hade att släppa sin roll när hon skulle framföra sitt program.

Vad bör framhållas av utbudet på tjugosjunde upplagan av dessa mysiga spännande jazzdagar i Halland? Det beror naturligt på vem man frågar. En förnämlig ljudtekniker var tagen av Diana Torto och hennes vokala insatser. Kapellmästare Ewan Svensson framhöll samspelet med sin instrumentkollega Jacob Fischer. Undertecknad uppskattade mycket XL Big Band som kollektiv i deras lekfulla och dynamiska samarbete med en avspänd och mycket njutbart fraserande Hannah Svensson vid sångmikrofonen. Bygdens dotter fick en kick av denna omgivning, hade kul och gav järnet. Hannah Svensson, som jag åtskilliga tillfällen hört i Falkenberg, betecknar framträdandet som ”jätteroligt, en av de roligaste spelningar jag gjort och bemötandet var underbart.”

Av enskilda höjdpunkter lyfter hon fram sina nya idéer såsom satelitscener för att få till mer festivalkänsla, i form av nästan helt fullsatt kyrkokonsert med omtyckta Anna Chrostoffersson & Steve Dobrogosz – ”en idealisk duo som gjorde succé” – jämte lunch-jazzen på Hwitans terrass med lyckopillret Swing Tarturo.

– Själva mixen i utbudet gjorde mig stolt, jag är jättenöjd med utfallet av våra ambitioner, även om jammet första kvällen kunde varit lite bättre. Vi håller kvar traditionen med Ewan (Svensson) och hans husband (Matz Nilsson på bas och Magnus Grahn på trummor), ett band artisterna överlag tycker är fantastiskt.

Hon säger att hon tillsammans med Ewan Svensson (hennes pappa) har fått förtroendet att lägga programmet. Man planerar utifrån minst ett större namn varje kväll och att mindre kända namn kan rida på den våg som uppstår. Det handlar enligt Hannah Svensson mycket om att fundera på vad som passar in var: ”Det är stor skillnad på Diana Torto jämfört med Red Hot Mamas, men det är två sidor av samma mynt.” Arrangörerna utgår från de pengar som Kultur i Halland bidrar med. Jag vill i sammanhanget återge en tillspetsad formulering från Ewan Svensson, uppsnappad under bluesaftonen: ”skulle jag bara bjuda in mina favoriter skulle ingen betala för att komma och lyssna.”

Avslutningsvis resonerar jag med jazzsveriges yngsta ordförande, tillika festivalarrangör, om att jazz med sitt utrymme för improvisation i första hand är livemusik. Ändå behöver de musicerande artisterna ständigt göra reklam för sig. I höst släpper Hannah Svensson därför en uppföljare till ”Two Generations” från 2012, duon hon har ihop med gitarristen och pappan Ewan Svensson.

Mats Hallberg

Annonser