panorama-annons ny

Rigmor Gustafsson och High Coast Jazz Orchestra öppnade jazzsäsongen på Metropol

I samarbete mellan Öbacka Jazz och Blues och Musik i Västernorrland inleddes vårens jazz på Metropol med Rigmor Gustafsson och High Coast Jazz Orchestra. När vi som vanligt gick in på vår jazzklubb vid sjutiden för att få platser framför scenen mötte oss en näst intill fullsatt lokal. Folk småpratade, drack kaffe eller småsmuttade på något lite starkare. Jag fick en plats på hyllan där glada jazzvänner erbjöd mig en plats. Samtidigt fylldes lokalen av ytterligare förväntansfulla jazzintresserade.

High Coast Jazz Orchestra på Metropol

Strax efter klockan åtta inledde de 16 medlemmarna av High Coast Jazz Orchestra varefter Rigmor gjorde entré på scenen och en två timmar lång konsert med landets nu främsta jazzvokalist hade startat. I första set bjöd Rigmor på flera vokalklassiker, t ex Over the Rainbow från filmen Trollkarlen från Oz men även Call Me Lonely från nya och kritikerrosade CD:n When You Make Me Smile. Rigmor utstrålade glädje och entusiasm under hela konserten och publikens gillande tilltog allteftersom, vilken jazzsångerska hon är!

Rigmor Gustafsson på Metropol

Inför extranumret fylldes lokalen av långa varma applåder som aldrig ville ta slut. Rigmor log och sa med Värmländska dialekt: Vi har en låt till men jag försöker inte tränga mig ut mellan er för att åter ta mig till scenen, vi tar den på en gång. – På vägen ut fick vi även med oss ett signerat exemplar av Rigmors nya CD. Vårens jazzsäsong på Metropol hade inte kunnat börja bättre.

Text: Anders Olofsson
Bild: Åke Dahlbäck

JAZZPARTY - Akademiska Föreningen i Lund

Akademiska Föreningen i Lund 17.1 2015

Copenhagen Washboard Five, PS Swing band, Topica Tangarte, Lady Swing Orchestra, Paul Banks, Lillian Boutté, O Sister, Second Line Jazz band, Swedish Swing Society.

Du milde tid! Detta är verkligen en ”fiesta” som heter duga. Jazzpartyt är i full gång, och som vanligt tar arrangören Louis Mitchell ut svängarna rejält i sin presentation av olika musikstilar, vilka mer eller mindre kan sorteras under begreppet jazzmusik. Men en sådan här afton struntar vi i renlärigheten. Det är bara att låta sig hänföras.

Med andan i halsen rusar jag upp och ner i ärevördiga AF borgens trappor för att hinna med så mycket som möjligt av swing, blues, dixieland och tango!

PS-swing lores

Aftonen går i den klassiska swingens tecken upptäcker jag snart och första anhalten är danska PS Swingband som inne i Tegnérs matsalar öser loss med en frenesi som för tankarna till Franska Hotkvintetten - det är som om Django Reinhardt och Stéphane Grappelli plötsligt uppenbarar sig framför mina ögon, mycket tack vare virtouse fiolspelaren Esben Kjaer, vars violinlir står helt i klass med mästarens, och kompet är det typiska med två unisona gitarrer som pumpar upp en obeveklig rytm bakom solisten. Ösigt värre!

Från fransk ”Gypsy swing” är steget måhända inte långt från argentisk tango, i varje fall inte denna afton då jag bara promenerar några meter tvärs över hallen i AF intill Athen  Café, där Topica Tangarte bjuder på sensuella tongångar i klassisk sättning: Fiol, cello, bandoneon, piano som stöd för den känslosamma vokalissan Sofia Àlvarez Tidstrand och legendariske sångaren Joan Jose Passo. Denna musik är strikt notbunden utan inslag av afroamerikanska improvisationer, men skönt smäktande är den likväl.

juan-passo lores
Jag störtar upp på trapporna till Stora Salen, ty här det full rulle med O Sister - ett spanskt band med två skönsjungande senoritas i förgrunden som bjuder på amerikansk trettiotalsjazz klädda i tidstypiska kläder. Både Boswell- och Andrew Sisters ekar från scen - en kul och medryckande show!

Jodå, tjejer kan. Bevisas övertygande av Lady Swing Orchestra, en sprudlande damorkester som kan konsten att leverera klassisk swing i form av Fats Waller och andra, under ledning av vokalissan Maria Bah Schilling. Svängigt, proffsigt, med kraftfulla solon från altsax och trumpet, Sille Dille och Tove Darelid.

Lady-swing lores
Kvällens huvudnummer, sångerskan Lillian Boutté ger mig rysningar av vällust, när hon uppe i Stora salen lägger ut sina sensuella och smått råa stämband i en rad blues-och gospelnummer, uppbackad av Etienne New Orleans Ensemble med pianist Phil Parnell som sagolik ackompanjatör. Vilken höjdare!

Lillian-Boutte lores
Andra band framträder under kvällens förlopp, men dessa hinner jag inte med. Man kan ju inte vara på flera platser samtidigt (oavsett vad kvantfysikerna säger).

Lillian Boutté och PS Swingband är för mig aftonens höjdpunkter, utan att jag för den skull vill föringa de andra artisterna.


Text & foto: Per Wikén

 

Vivian Buczek & Martin Sjöstedt Trio med gäster

Palladium, Malmö den 17 januari 2015

Buc-4

Palladium i Malmö inledde vårsäsongen 2015 med en turnéstart och tillika releasekonsert. Jag talar om Vivian Buczeks femte CD i eget namn, betitlad Curiosity. En salong fullsatt med Buczeks vänner, många musikerkolleger, jag tror jag räknade in åtmistone tre av Skånes mera eminenta pianister och därtill en stor skara ur Malmös trogna jazzpublik. Massor med applåder och visslingar mötte Vivian när hon denna lördagskväll med sedvanlig schwung intog Palladiums scen.

Mycket positivt finns att säga om denna konsert som jag tycker var ovanligt välplanerad. Bra låtar från olika håll. Både hållbara jazzstandards och eget material plus några mera populärinriktade nummer.

Konserten öppnade med Lighthouse skriven av Buczeks ”äkta hälft” Johan Björk. För att vara ”ickestandardmaterial” tycker jag att Lighthouse faktiskt platsar i vilken notmapp som helst. En bra låt helt enkelt! Sen kallas gitarristen Krister Jonsson in på scenen och vi får höra en riktigt groovy version av Mingusklassikern Goodbye pork pie hat, här dessutom laddad med en minnesvärd duell mellan Vivian och Krister.

Buc-7

It might as well be spring är en av mina favoritlåtar som dessutom på något sätt så talande beskriver ”A puppet on a string”, Vivians positiva och rörliga scennärvaro i ett nötskal om jag får säga det. På detta hör vi Cherokee/Indian love song i ett, för mig i alla fall, lite ovanligt tempo. Inte alls så tokigt i Martin Sjöstedts arrangemang. Once you love är en underskön kärleksballad skriven av Vivians pappa Bruno och Vivian själv, ett av konsertens ” great moments”. Första set avslutas med I´m strong, ett latin soul och featurenummer för Krister Jonsson och kören Eva Gallart/ Claudia Campagno . Detta minner mig om när George Benson en gång var i ropet.

Buc-3

You´re everything av Chick Corea inleder andra set och Johan Löfcrantz Ramsay visar varför han hör till landets mest efterfrågade trummisar. Sen följer Horace Silvers Nica´s dream tillägnad den legendariska ”jazzbaronessan” Pannonica de Koenigswarter. Martin Sjöstedt tar i detta nummer pianospelandet till nya höjder och visar åter att han är en av Sveriges just nu hetaste jazzpianister! Han är ju dessutom en basist av rang och inte minst en arrangör som få, detta visar han med eftertryck i kvällens mäktiga låtlista. Johan Björk återkommer som upphovsman till titelspåret Curiosity och man får åter en känsla av att här har vi en låtskrivande talang utöver  det vanliga.

Avslutar konserten gör The Jodie Grind och efter generösa applåder och standing ovations blir vi  belönade med vackra For all we know. Vivian kom sågs och segrade. Viva Vivian!

Text: Stig Linderoth
Foto: Lasse Seger

Vivian Buczek & Martin Sjöstedt Trio med gäster
Vivian Buczek voc, Martin Sjöstedt p, Niklas Fernqvist b, Johan Löfcrantz Ramsay dr, Krister Jonsson g
Palladium, Malmö den 17 januari 2015

 

 

Lina Nyberg Band med Norrbotten Big Band 19/11

Metropol 19/11

Onsdagskvällen den 19/11 trängde Norrbotten Big Band ihop sig med Lina Nyberg band på Metropols scen, ett projekt i sig att rymma så många musiker på en liten yta. Konserten inleddes med en 20 minuter lång version av Linas verk Sirenades, en titel konstruerad från orden Sirens från den grekiska mytologin, Sirens, hornen som varnar för kriget och Serenade, sången till den du älskar. Det långa stycket kom att sätta kvaliteten för hela konserten, som bestod av musik som framförallt skrivits av Lina själv.

Lina Nyberg

För den jazzälskare som gillar det lite kontrollerat experimentella men ändå inte allt för krävande var detta en musikupplevelse som levde kvar i den egna kroppen flera timmar efter konsertens slut. Norrbotten Big Band bidrog denna afton med tre blåssektioner om fyra till fem musiker per sektion i vilka ingick kända musiker som Håkan Broström, Bo Strandberg, Robert Nordmark mfl.

Håkan Broström

Storbandet kompletterades med Linas eget band där Peter Danemo på trummor spelade en mycket central roll i dubbel betydelse. Förutom att utgöra rytmikens centrum spelade han initiativrikt och expressivt och vi var många i publiken som viskade gillande till varandra. I den stora dubbelorkestern återfanns även Cecilia Persson med sitt karaktäristiska anslag och uttryck på pianot.

Norrbotten Big Band

Många fler borde nämnas och hyllas men jag avslutar med att understryka att Linas sång i kombination med sina korta spontana reflektioner bidrog till att vi gäster åter fick en upplevelsevärd Jazzkväll i regi av Öbacka Jazz och Blues på Metropol.

-Jo, ni som inte var där, köp Linas dubbel CD med NBB och sitt eget band, Sirenes/Monsters!

Text & bild: Anders Olofsson

 

Jesper Thilo - Stardust Lund 28 nov

En varm ton, flytande frasering, oemotståndligt sväng – nu är han här igen, danske fantomtenoristen Jesper Thilo med uppdrag att behaga skånska jazzdiggare.

Jesper Thilo och Roger Svedberg

Och han låter som han alltid gjort, Thilo uttrycker sig fortfarande med samma självklara kraft och pondus som förr i tiden. Det är inte utan att man förstår att Jesper levt i samma kommun som tenorgiganterna Dexter Gordon, Ben Webster, Don Byas och tydliga spår från dessa tre gentlemen finns med i Thilos uttryckssätt.

Ännu vital och spelsugen gör han ingen besviken, visar inga tecken på trötthet eller ålderskrämpor, trots att ha varit i gång ca 45 år - han blev ju redan 1971 utsedd till årets jazzmusiker i Danmark.

Denna afton, hyllas vibrafonisten Milt Jackson där Roger Svedberg fått det ärofulla uppdraget att personifiera mästaren från Modern Jazz Quartet, vilket han utför med den äran.

Roger Svedberg, Bo Stief och Jesper Thilo

Med två klubbor i var hand låter han, likt en magiker, händerna dansa runt över vibrafonens metalltungor med full kontroll och spelglädje, kompad av en annan trollkarl, danske (förstås!) supertekniske basisten Bo Stief som utnyttjar kontrabasens register på ett manér jag inte trodde vara möjligt. Flyhänte pianisten Mattias Nilsson och stadige trummisen Bengt Stark kompletterar föreställningen med bravur.

Mathias Nilsson

 Vi blir självklart en sådan här hyllningsafton undfägnade klassiska MJQ nummer som ”Bags Groove” och den osannolikt vackra hyllningen till en av de främsta gitarristerna, franska hotkvintettens upphovsman, kompositionen ”Django”. Förutom ett flertal andra nummer ur MJQ:s repertoar förstås.

Bengt Stark & Bo Stief

Ett överfullt hus tog sista chansen att digga kvalitetsjazz innan julstöket sätter i gång.

Jesper Thilo ts, Roger Svedberg vib, Mattias Nilsson p, Bo Stief b, Bengt Stark dr

Text: Per Wikén
Foto: Lasse Seger

 

 

Skön klangrikedom för hyllade legenden Jan Allan

Få svenska (eller utländska) jazzmusiker når en obruten kreativ verksamhet vid 80 års ålder. Men av dem är Jan Allan vars tonspråk och personliga spelstil alltjämt fírar triumfer. Bevisat då han firade med ett av landets bästa storband - Norrbotten Big Band  från Luleå, under ledning av Joakim Milder, under devisen "Jan Allan 80" på Palladium i Malmö.

Jan Allan med nya skivan
Konserten var en födelsedagspresent med skräddarsydda kompositioner. Dessa hade komponerats av till för storbandet närstående bidragsmakare - Ann-Sofie Söderqvist, Cecilia Persson, Elin Larsson Forkelid, Håkan Broström, Jan Levander, Joakim Milder och Peter Danemo. Just det, den sistnämnde är mer känd som Malmötrumslagare men verkar numera i Luleå.

I bandet sitter för övrigt ett antal "fint Skånebördigt folk" - Tomas Franck ,ts, tidigare Helsingborg numera Köpenhamn som ersatte kollegan Karl-Martin Almqvist, Håkan Broström, as,ss, som länge varit medlem i NBB men på 70-talet ledde gruppen Equinox med Tomas, Peter Dahlgren, tb, Björn Hängsel, bastb och tuba. Speciellt Tomas, Håkan och Peter Dahlgren bjöd på många härliga inpass som starkt underströk deras imponerande klass. Inte minst Håkan som även visade prov på excellent kompositörskap i sin "Between me and you" med efterklanger från Thad Jones/Mel Lewis-eran.

Jan Allan backstage med saxofonsektionen
Men även andra NBB-musiker drog extra applåder för härliga insatser - typ Danne Johansson, tp, Mats Garberg, ts, Christian Spering, bas, Bengt Stark, trummor,och inte minst pianisten Adam Forkelid som använde pianot likt en palett med kontrasterande färgexplosioner med omisskännligt stilnedslag från Steve Kuhn.
Milder guidade oss med sin torra musikerhumor i att presentera Danemos "Boye" - med förnamnet Karin - som en "föraning om hur nästa år kommer att gestalta sig". Detaljstyrd i mörka sfärer därDanemo litat på musikens egen kraft och musikernas förmåga att forma den på ett tillfredsställande sätt.

Milders egna bidrag - "By the window", och de oblyga referenserna från Jan Allans "tidlösa" Grammisbelönade LP "Jan Allan 70", berättigat kallad "I stole it" bjöd på klangrikedomar  av mörker, lust och ljus, ett framrusandesuggestivt cinematografiskt äventyr. Med osökta influenser i både Gil Evans, Gary McFarlands och Don Ellis anda i denna generösa konsert som även kunnat kallats "Jan Ahead".

Jan Allan har genom åren profilerat sig genom ett starkt personligt uttryck och berör inte bara genom sin lyriska mjuka stil  (som även vinner i tydlighet och styrka) utan även genom sitt improvisatoriska element som känns ständigt närvarande och engagerande för både publik och medmusikanter.

Jan Allan med trombonsektionenIngen komposition kan nämnas före den andra i sina skiftande måleriska sinnesstämningar som passar Allan som hand-i-handske.  Allt från Cecilia Perssons "Avid Flyer", Ann-Sofie Söderqvists "Shades of blue", Elin Larsson Forkelids "Öppet hav" till finalnumret -  Jan Levanders händelserika "Tema med komplikationer".

Resutatet ligger ute på CD (Jan Allan 80) och kan mycket väl tangera en ny grammis. Speciellt fokuset på vår levande jazzlegend med en aldrig sinande musikalisk fantasi, rytmisk pregnans och med ett storband som kan nå olympiska höjder!

Text: Christer Nilsson

 

 

Gyllene Skivan

Nu är det dags!

Lägg din röst på
guldcd neutraltext 
2014

Fram t o m den 31 januari

Rösta här >>

Annonser