panorama-annons ny

Mats Gustafsson har tilldelats Västerbottens-Kurirens Kulturpris

Saxofonisten och improvisatören Mats Gustafsson har tilldelats Västerbottens-Kurirens Kulturpris 2015.

 Mats Gustafsson är numera boende i Wien, Österrike men född och uppvuxen i Umeå.

Priset är 50 000 kronor och en skulptur av Knutte Wester och delades ut på Norrlands Operan den 8 maj.  

Cecilia Persson får det första Säve-Söderbergh stipendiet

Pianisten, kompositören, arrangören och bandledaren Cecilia Persson är den första mottagaren av det stipendium som Bengt Säve-Söderbergh instiftade efter 22 år som ordförande i Riksförbundet Svensk Jazz.

Stipendiet, som kommer att delas ut årligen, är på 50 000 kronor. Cecilia Persson får ta emot utmärkelse och diplom vid årets Jazzrixdag i Sandviken som äger rum den 29 - 31 maj.

New Sound Made firar 10 år på Kägelbanan!

I ett decennium har jazzstudenterna på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm fyllt scenerna på New Sound Made med ny musik.

Nu är den populära festivalen här igen för att 18-20 maj fira sitt tioårsjubileum på Kägelbanan vid Södra teatern, mitt i Stockholms hjärta.

På New Sound Made, som arrangeras av studenterna själva, är allt tillåtet. Kreativiteten flödar vare sig det är jazz, experiment, pop, soul eller R&B.

Med ett fyrtiotal olika akter, två scener samt bar, bjuder framtidens musiker in till ett musikaliskt smörgåsbord under tre fantastiska kvällar.

Välkommen att bli en del av New Sound Made 2015!

OJ är naturligvis på plats med massa bra erbjudanden!

Från kl 17.30 varje kväll kan man lyssna till en mängd olika talanger.

Bland de medverkande:
Christopher Lennerbrant
Eirik Lund Trio
Jullander’s McBride Collission Band
Sanna Ruohoniemi Trio
Owdal
Titanic Trio
Sara Sissay Quartet
Kemal
Rui de Sant’Anna Quartet
Filip Tunevi Kvartett
Leonard Werme Conceot
Guilt by Association
HAON
Gustav Broman Hot Five
SockerBeat
Anemon

Fri entré

Eric Birath ny vd för Fasching

Faschings nye vd heter Eric Birath. Han tillträder den 1 september och efterträder Lena Åberg-Frisk.

– För mig är det i de smala uttrycken som det häftigaste mötet händer. Musiklivet idag är så sprudlande fullt av kreativitet och experimentlusta inom i stort sätt alla genrer. Det syns redan nu i Faschings program, och jag hoppas att Fasching och den svenska jazzvärlden ännu mer ska kunna ta till vara den eklektiska strömningen som finns i musiken idag. Många genrer lånar friskt från jazzen och dess förhållningssätt och jag ser ingen anledning att hålla denna musik borta från jazzens arenor. Jag tror att Fasching och den svenska jazzscenen har en ny publik att hämta där och i fortsättningen en återväxt för jazzen, säger Eric Birath i ett pressmeddelande.

Birath kommer närmast från Blixten & Co där han varit projektledare för produktioner som Ägd med Henrik Schyffert & Fredrik Lindström, Chess in Concert, Orup, Henrik Dorsin m.m. 2002 var han med och grundade festivalen Popaganda och han har även varit projektledare för musikfilmfestivalen Popcorn. Under senare år har han varit producent på Södra Teatern med framförallt konsertverksamhet och samarbetsprojekt.

– Vi känner oss säkra på att vi hittat rätt person för uppdraget. Eric Birath har den mångfacetterade bakgrund som krävs för att förvalta den starka position som Fasching har i kulturlivet idag, men också för att ta verksamheten vidare och utveckla nya områden, säger Faschings ordförande Eva Schöld.

Magnus Nygren

Ny jazzfestival i Söderhallarna

Jazzfestival Louis, Stockholm 9 maj
En endagars festival i regi av Erik Kjellberg, arrangeras 9 maj  på Restaurang Louis, Söderhallen, Medborgarplatsen 3, plan 4 vid biografen (SF Söder) Stockholm. Tid 15.00-21.30.

www.swotee.se

kl. 15.00 – 16.15 Elise Einarsdotter Ensemble

Elise Einarsdotter - piano, Jonas Knutsson- saxofoner,
Johan Setterlind - trumpet, Olle Steinholtz - bas
Ola Botzén - trummor

E.E.E. – Elise Einarsdotter Ensemble
bildades i början av 1980-talet och har genom åren framträtt i lite olika konstellationer både runtom Sverige och utomlands. Ensemblen har medverkat i olika projekt och gjort en rad uppskattade skivinspelningar.
Repertoaren består till stor del av Elises egna kompositioner där närheten till det poetiska och till stämningar i och utanför olika musikvärldar är tydlig.
Mer info på www.mistralmusic.comkl.

Kl 16.45 – 18.00 CBQ - Contemporary Bebop Quintet

Stefan Isaksson - tenorsax, Bosse Broberg - trumpet
Göran Strandberg - piano, Ivar Lindell - bas,
Gilbert Matthews - trummor

CBQ är ursprungligen en kvintett under ledning av saxofonisten Christer Boustedt. Efter hans bortgång 1986 har gruppen behållit Christers initialer och samtidigt markerat sin musikaliska orientering. I sin nuvarande uppsättning består kvintetten av några av de mest rutinerade och uppskattade jazzsolisterna på den svenska jazzscenen. Musiken utstrålar intensitet, kraft och skönhet – CBQ hör till den svenska jazzens omistliga ensembler.

kl. 18.30 – 19.45 Joel Lyssarides Trio

Joel Lyssarides - piano, Josef Karnebäck - bas,
Hannes Sigfridsson- trummor

Joel Lyssarides Trio
Joel Lyssarides Trio hämtar influenser från allt mellan grekisk folkmusik, 60-talets swingjazz och klassisk impressionism. De tre medlemmarna möttes på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och har spelat tillsammans i olika konstellationer sedan 2011. Musiken vi kommer att få höra komponerades av Joel i början av 2015 speciellt för kvällens konsert. Tillsammans kommer trion att vrida och vända på materialet vilket i bästa fall kan resultera i något som är både vackert och galet.

kl. 20.15 – 21.30 Anna-Louise Andersson & Per-Ola Gadd Trio

Anna-Louise Andersson - sång,
Vladimir Shafranov - piano
Per-Ola Gadd - bas
James Bradley Jr - trummor

Anna-Louise Andersson & Per-Ola Gadd Trio
Sverige, Ryssland och USA är representerade i denna stjärnkonstellation. Mästarbasisten Per-Ola Gadd leder kvartetten där virtuoser möts på högsta artistiska nivå. Anna-Louise Andersson har snabbt blivit en artist att räkna med. Instrumentalt och vokalt blandas i en skön mix.

BILJETTER OCH BORDSRSERVATIONER
kan förköpas respektive bokas på Restaurang Louis fr.o.m. måndag 4 maj.
Det är klokt att reservera bord på restaurangen till 9 maj på i god tid före festivalen!
Ring 08 - 714 80 11 eller boka via hemsidan: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

ENTRÉ
Pass för alla fyra konserterna: 140 kronor (under 25 år 60 kronor)

Bangen Jazz & Blues firar 25 år

 

Bangen Jazz & Blues i Sandviken hör till landets mest traditionsrika festivaler och i år firar man 25 år.

Huvudscen är som tidigare festivaltältet i Stadsparken där man under fyra dygn mellan den 25-27 juni bl a bjuder på Peter Asplund Big Band, Kristian Person Elements, Sandviken Big Band & Nils Landgren, Stockholm Voices. Ecorah, Dirty Loops. GUBB & Lars Jansson, Bobo Stenson Trio, Kristin Korb , Bernt Rosengren Quartet med Krister Andersson. Nils Landgren Funk Unit med flera.

Festivalen tjuvstartar redan den 24:e juni då Rigmor Gustafsson uppträder i Sandvikens Kyrka.

Söndag 28:e är det barn & familjedag med bl a Sandviken Small Band

Lasse Seger ställer ut i Västervik

OJ-fotografen Lasse Seger ställer nu ut sina bilder på Västerviks Musikbibliotek och Visarkiv. På utställningen visas ett 30-tal bilder på allt från Sonny Rollins till Jan Lundgren och Neneh Cherry. För OJ-läsarna har Lasse Seger varit känd i 25 år, först som fotograf men sedan ett tiotal år tillbaka också som skribent. Bland dem han har fotograferat finns även storheter som Gerry Mulligan, Keith Jarrett, Miles Davis, Lester Bowie med flera. Utställningen pågår till den 22 maj.

Lasse Seger kommer även att ha en separat utställning under Ystad Jazz Sweden Festival på Ystad Konstmuseum. Vernissage sker den 26 juni. Utställningen går under namnet Jazz Memories in Black & White och pågår till den 9 augusti. Mer om denna utställning senare.

Magnus Nygren

Två vinnare av Gyllene skivan


 

Isabella Lundgren och Daniel Karlsson får det åtråvärda priset Gyllene skivan. Priset delas ut till årets bästa jazzalbum och går till Isabella Lundgrens Somehow life got in the way och Daniel Karlssons Fusion for fish. Två skivor som fick fina recensioner när de kom förra året. Priset delas ut för 60:e gången av jazztidningen OrkesterJournalen.

– Vi var egentligen redan från början överens om att göra en mix av gamla och nyskrivna låtar och att de skulle bygga på ett gemensamt tema om alla obesvarade ”varför” i livets olika skeenden, säger sångerskan Isabella Lundgren om bakgrunden till skivan.

– En av anledningarna till det varma mottagandet tror jag går att finna i att alla låtar går i dur och är relativt trallvänliga utan att det för den skull blir högtravande, säger pianisten Daniel Karlsson.

Isabella Lundgren växte upp i Karlstad, flyttade sedan till New York och bor numera i Stockholm. Hon debuterade 2012 med albumet It had to be you. Somehow life got in the way är hennes andra album. Hon har spelat med musiker som Lasse Törnqvist, Eddy Davis (Woody Allens bandledare) och Charles Tolliver.

Daniel Karlsson växte upp i Kristinehamn och bor på Runmarö i Stockholms skärgård. Karlsson har som så många andra svenska jazzmusiker spelat med Fredrik Norén Band. Han är också med i det prisbelönta bandet Oddjob.

Gyllene skivan-priset delas i år ut för 60:e gången och gäller föregående års bästa jazzskiva. I omröstningen har ingått 122 skivor. Vinnaren utses genom en omröstning av en jury utsedd av OrkesterJournalen samt tidningens läsare. Bland tidigare pristagare finns storheter som Lars Gullin, Arne Domnérus, Bobo Stenson och Esbjörn Svensson. Endast en kvinnlig artist, Nannie Porres, har tidigare fått priset.

 


Resultatet för Gyllene skivan 2015:

 

1. Isabella Lundgren
Somehow life got in the way (Ladybird)

Så tyckte OJ: ”Isabella har en röst man direkt känner igen. Hon förmår beröra, utan att bli insmickrande. Hon är helt enkelt en sällsynt begåvad artist. Det visar hon med önskvärd tydlighet på Somehow life got in the way.” Jörgen Östberg i OJ #6/2014.

 

1. Daniel Karlsson Trio
Fusion for fish (Brus & Knaster)

Så tyckte OJ: ”Ramverken byggs omsorgsfullt upp och de melodiska strukturerna grundas ordentligt, teman läggs fast och soloinpassen integreras tydligt. Samtliga de välarbetade kompositionerna andas äventyrlighet och balans.” Patrik Sandberg i OJ #5/2014.

 

3. Lina Nyberg
The Sirenades (Hoob)

Så tyckte OJ: ”Det är den storslagna tanken bakom projektet som imponerar mest på mig som lyssnare. Nybergs lika välutvecklade talanger som komponist, textförfattare, arrangör och producent gör henne enastående i nordisk jazz.” Leif Wigh i OJ #2/2014.

 

4. Je Suis!
Ça va? (Umlaut)

Så tyckte OJ: ”I Je Suis! kaotiska musik tycks kontrasterna vara den minsta gemensamma nämnaren. Bländande solister, samspelet är allt. Simpel ojazzig stämföring. Basie hade nickat gillande. Sväng som ett lindy hop-band omöjligt att knäppa fingrarna till.” Sasha Marko i OJ #6/2014.

 

5. Fire! Orchestra
Enter (Rune Grammofon)

Så tyckte OJ: ”Mitt i den täta ljudbilden med den tretton personer starka blåscombon, tredubbla basar, klaviaturer, gitarrer och slagverk plus det trehövdade sångteamet – och trots den brutala kakafoni av toner som manglas ut – är den grooviga grunden själva fundamentet som lyser starkast på Enter, förutom den formidabla, kollektiva mycket tajta tematiken.” Patrik Sandberg i OJ #6/2014.

 

6. Jan Allan (80)
Norrbotten Big Band featuring Jan Allan (Prophone)

Så tyckte OJ: ”Det som vanligtvis griper vid åhörandet av Jan Allans trumpetspel är tonen och de snirkligt poetiska legatopassagerna. Även så här. Allans ton bryter sig ur storbandsklangen och svingar sig runt i de harmonsiak sfärerna.” Leif Wigh i OJ #6/2014.

 

6. Se & Hör
Hör & Häpna (Ljup Musik)

Så tyckte OJ: ”Spelet är intensivt resonerande i sin grundton. Samtidigt finns en eftertänksam underström i musiken. Fria förtecken, men alla spelar hela tiden inom ett tonalt ramverk.” Jan Strand i OJ #1/2014.

 

8. Lindha Kallerdahl
Gold Quintet Solo (Hoob)

Så tyckte OJ: ”Skickligt undviks de flesta tänkbara klyschor, även i de ekvilibristiska ordlösa sången, och stilistiska gränser överträds inte så mycket som ignoreras totalt, med gott resultat.” Sasha Marko i OJ #6/2014.

 

8. Jonas Kullhammar
Gentlemen (Moserobie)

Så tyckte OJ: ”Det sköna, böljande, pulserande groovet balanseras väl av Kullhammars ofta uttrycksfulla och brötiga saxofoner. Gästsolisten Bernt Rosengren, själv flitigt anlitad på Köpenhamns jazzscener på 60-talet, fungerar som en naturlig brygga mellan nu- och dåtid.” Patrik Sandberg i OJ #6/2014.

 

8. Cecilia Persson
Open Rein (Hoob)

Så tyckte OJ: ”Vid det här laget har man bugat åtskilliga gånger för Cecilia Perssons kompositioner, pianospel och arrangemang. Så även denna gång. Klangvärlden är helt hennes egen. En värld där intensiva ljudkaskader varvas med sinnliga klangvävar.” Leif Wigh i OJ #1, 2014.

 


 
Så röstade juryn:

I årets jury ingår 32 personer (se nedan). Medlemmarna har röstat på tre skivor var och gett dessa
15, 10 respektive 5 poäng.

1. Daniel Karlsson Trio: Fusion for fish (Brus & Knaster) 90poäng
2. Lina Nyberg: The Sirenades (Hoob) 80poäng
3. Je Suis!: Ça va? (Umlaut) 75 poäng
3. Isabella Lundgren: Somehow life got in the way (Ladybird) 75 poäng
5. Se & Hör: Hör & Häpna (Ljup Musik) 50 poäng
6. Fire! Orchestra: Enter (Rune Grammofon) 45 poäng
6. Jan Allan (80): Norrbotten Big Band featuring Jan Allan (Prophone) 45 poäng
8. Cecilia Persson: Open rein (Hoob) 40 poäng
8. Jonas Kullhammar: The original jazz tracks from the motion picture Gentlemen
(Moserobie) 40 poäng
8. Lindha Kallerdahl: Gold Quintet Solo (Hoob) 40 poäng

30 poäng
Nils Berg Cinemascope: Vocals (Hoob)

25 poäng
Håkan Broström & Norrbotten Big Band feat. Marilyn Mazur: Under the Surface (Act of life Records)
Jacob Karlson 3: Shine (Act)

20 poäng
Bjærv Encounters: Flight (Imogena)
Oddjob: Jazzoo (Headspin)
Room 8: Fresh cut (Dinky Records)

15 poäng
Miriam Aida Afro Samba Orchestra: È de lei! (Connective)
Bjerstedt-Lundström-Gruvstedt: Peace (Berno Records)
Leo Lindberg: Leo's bag (Stockholm Jazz Records)
Jan Lundgren: All by myself (Fresh Sound)
Oddjob: Live in Bremen (Headspin)
Per Störby Jutbring: Dance of the diaper fairy (Hoob)

10 poäng
Agnas Bros: Polygon (Agnas Musikproduktion)
Rigmor Gustafsson: When you make me smile (Act)
Kvintetten som sprängdes: Svänger så det svartnar (Found You Recordings)
Nils Landgren: Eternal beauty (Act)
Gustav Lundgren: French connection ((Lundgren Music)
Skogen: Despair has governed me too long  (Another Timbre)
The Splendor: Forest (Hoob)
Hannah Tolf: The Park (Havtorn)
Wildbirds & Peacedrums: Rhythm (Leaf)
Mats Öberg: Improvisational two.five (Caprice)

5 poäng
Doglife: Doglife (Omlott)
Fanny Gunnarsson Quartet: Same Eyes as You (Volenza)
Krister Jonsson Deluxe: Truckload (Stunt Records)
Jonas Knutson Quartet: Livsmedel (JKMP)
Fredrik Kronkvist: Reflecting time (Connective)
Mathias Landæus Trio: Into life (Moserobie)
Lindborg, Sjöstedt & Daniel: Soon (Connective)
Matilda Mörk: Matilda Mörk (Ladybird)
Klas Nevrin Ensemble: Live at Lederman  
The Other Woman: Sing (Hoob)
Pombo: Faller du så faller jag (Queenside)

(I juryn har i år ingått: Anders Barnö, Ragnar Berthling, Christina Dahlström, Göran Engström, Martin Erlandsson, Catarina Gisby, Lars Grip, Olle Hernegren, Gunnar Holmberg, Sasha Johansson, Stig Linderoth, Lisa Löfgren, Pierre Martin, Leo Nielsen, Magnus Nygren, Göran Olson, Claes Olsson, Jan Olsson, Thomas Olsson, Magnus Palmquist, Kerstin Rybrant Barnö, Patrik Sandberg, Bo Scherman, Jan Strand, Ingrid Strömdahl, Ulf Thelander, Marie Vesterholm, Anders Wenström, Leif Wigh, Per Wikén, Märet Öhman, Jörgen Östberg.)
 
 
Så röstade läsarna:

Närmare 900 läsare röstade på sina favoriter i årets Gyllene skivan-omröstning. Tre skivor var med tre, två respektive ett poäng.

1. Isabella Lundgren: Somehow life got in the way (Ladybird) 284 poäng
2. Jonathan Lundberg Band: Nebula (Jonberg Records) 253p
3. Kjell Öhman: Enzo (Prophone) 167p
4. Vivian Buczek: Curiosity (Volenza) 164p
5. Lindborg, Sjöstedt & Daniel: Soon (Connective) 149p
6. Jonas Kullhammar: Gentlemen (Moserobie) 148p
7. Rigmor Gustafsson: When you make me smile (Act) 144p
8. Jan Allan (80): Norrbotten Big Band featuring Jan Allan (Prophone) 139p
9. Beat Funktion: Mandy's Secret  (Do Music) 126p
10. Daniel Karlsson Trio: Fusion for fish (Brus & Knaster) 115p

Beat Funktion: Voodooland (Do Music) 112p
Nils Landgren: Eternal beauty (Act) 101p
Doglife: Doglife (Omlott) 99p
Miriam Aida Afro Samba Orchestra: È de lei! (Connective) 86p
Håkan Broström & Norrbotten Big Band feat. Marilyn Mazur: Under the Surface (Art of life Records) 81p
Leo Lindberg: Leo's bag (Stockholm Jazz Records) 79p
Fire! Orchestra: Enter (Rune Grammofon) 78p
Marcks brothers: My Valentine (Pb7) 78p
Fredrik Kronkvist: Reflecting time (Connective) 77p
Hannah Tolf: The Park (Havtorn) 74p
Lina Nyberg: The Sirenades (Hoob) 73p
Jonas Kullhammar: This is the end (Moserobie) 73p
Je Suis!: Ça va? (Ljup Musik) 67p
Köket: 2013 (egen utgivning) 66p
Hannah Svensson: Each little moment (Volenza) 65p
Lindha Kallerdahl: Gold Quintet Solo (Hoob) 53p
SE-Quartet: Days to come (Prophone) 53
Anders Hagberg/Ahmad al Khabib: Melodic Melange (Footprint) 52
Pombo: Faller du så faller jag (Quennside) 52
Gotland Jazz Operation Project: Volym 1 (Prophone) 51
Sarah Riedel: Genom natten (Diesel) 51
Trinity: Three (Do Music) 50
Oddjob: Jazzoo (Headspin) 50
Susanna Lindeborg, Ove Johansson, Thomas Fanto, Michael Andersson: Sudden meeting (LJ Records) 49
Fanny Gunnarsson Quartet: Same Eyes as You (Volenza) 48
Se & Hör: Hör & Häpna (Ljup Musik) 47p
The Other Woman: Sing (Hoob) 45
Kiosk: Kiosk (Brus & Knaster) 45
Cecilia Persson: Open rein (Hoob) 45
Bjerstedt-Lundström-Gruvstedt: Peace (Berno Records) 43
Bjærv Encounters: Flight (Imogena) 43
Kjell Jansson Quartet: At Nefertiti again (Imogena) 41
Room 8: Fresh cut (Dinky Records) 41
Anders Widmark: Horses on the run (Ladybird) 41
Nils Berg Cinemascope: Vocals (Hoob) 40
Fredrik Uhlmann: Faces I remember and places distant (NineFlatFive Recods) 40
Lars Danielsson: Liberetto II (Act) 39
Matilda Mörk: Matilda Mörk (Ladybird) 39
Agnas Bros: Polygon (Agnas Musikproduktion) 38
Jonas Knutson Quartet: Livsmedel (JKMP) 37
Stockholm Jazz Trio: Trio reflections (Riverside) 36
John Venkiah Trio: Things Change (Volenza) 36
Oddjob: Live in Bremen (Headspin) 36
Jan Lundgren Trio: Flowers of Sendai (Bee Jazz) 35
Jacob Karlson 3: Shine (Act) 34
GL3: Göran Lindelöw Trio, Just a Walk (Göran Lindelöw Records) 34
Gustav Lundgren: French connection (Lundgren Music) 33
Mathias Landæus Trio: Into life (Moserobie) 33
Georg Wadenius & Trio X: Psalmer (GWP) 33
Wildbirds & Peacedrums: Rhythm (Leaf) 31
The Splendor: Forest (Hoob) 30
Stark, Almkvist, Wiklund, Spering: SAWS (Imogena) 30
Musikhögskolans tangoprojekt 2008-2014: Tangons lockrop (eget) 29
Emilia Mårtenson: Ana (Babel) 29
Piatruba: Piatruba (Imogena) 29
Steinar Aadnekvam: Ecology (Music makes you happy) 28
Mats Öberg: Improvisational two.five (Caprice) 28
Ulf Johansson Werre: Piano magic Vol. 1 (Do Music Records) 28
Orchestra Six: Orchestra Six (BezMusic) 27
Jan Lundgren: All by myself (Fresh Sound) 27
Brigaden: Om Alberto & några andra gubbar (Havtorn) 26
Black Dough: First Punsch (Record Union) 24
Torbjörn Zetterberg & Den Stora Frågan: Torbjörn Zetterberg & Den Stora Frågan (Moserobie) 24
Martin Küchen & Landæus Trio: Four lamentations and one wicked dream of innocense (Moserobie) 24
Eva Kruse: In Water (Redhorn Records) 23
Outi Tarkainen med Norrbotten Big Band: Into the woodland silence (Fredriksson Music) 22
Oktetten Lars 8: Live at Kungsan (Not & Ton) 21
Ára: Vuoste virdái "Mot strömmen" (Westpark Music) 20
Ulf Wakenius: Momento magico (Act) 19
Magnus Hjort: Blue Interval (Stunt Records) 18
Nacka Forum: Live in Tokyo (Moserobie) 17
The Ägg: The Ägg (Found You Recordings) 17
Martina & Ove Almgren Quartet: Lisboa (Oh Yeah Records) 17
Rasmus Nyvall Kvintett: Bangård (Havtorn) 17
Jan Lundgren: I love Jan Lundgren Trio (Act) 17
Joona Toivanen: Polarities Footprint) 16
Makten & Härligheten: På mindre än en minut (MH Musik) 16
Kullhammar/Aalberg/Zetterberg: Basement sessions - vol. 2 (Clean Feed) 16
Johan Berke: Consistency (Gason Jazz) 15
Ronny Johansson: Japanese Blue (Imogena) 15
Kvintetten som sprängdes: Svänger så det svartnar (Found You Recordings) 14
Fredrik Carlquist & Gustav Lundgren: Bossa Nova vol. 1 (Lundgren Music) 14
Johan Lejonhufvud Mighty Mezz: Vol. 1 (Blackbird Music) 14
Skogen: Despair has governed me too long (Another Timbre) 13
Krister Jonsson Deluxe: Truckload (Stunt Records) 13
Per Störby Jutbring: Dance of the diaper fairy (Hoob) 12
Davor Kajfes: Dialogues with Scriabin (Headspin) 12
Peter Mattei: Once in my life (Ladybird) 11
Andy Pfeiler: Futureman (Daion Recordings) 11
Emil Strandberg: More music for trumpet, guitar and bass (ES) 10
Trains and saxophones: Wolftones (PB) 10
Jesse's New Orleans Band: An evening with George / The music of George Lewis (Scana) 10
Emil Strandberg Trio: Trio 14 (Westpark Music) 10
Klas Nevrin Ensemble: Live at Lederman (Found You Recordings) 9
West Yard Jazz Quartet: Ostrobothnian Tales (Drum Voice Records) 9
Kullhammar/Aalberg/Zetterberg/Mathisen: Basement sessions vol. 3 – The Ljubljana tapes (Clean Feed) 9
Ulrika Murray: Loving & Free (UMR) 9
Amazonas: Inner Eye Mainstream (SODA) 8
Martin Forsstedt Group: Svaj (Pälsrobot) 8
Daniel Karlsson och Thomas Markusson: Duo (Brus & Knaster) 8
Minna-Lisa: Going up (Ferna Music) 6
Karin Klingenstierna: Ännu sjunger stjärnorna (Imogena) 6
Nezelhorns in an Elephant String: Nezelhorns in an Elephant String (Åddbåpp) 4
Stockholm Stompers: Cease from your sorrow and crying (STST) 4
Lars Sundberg Trio: Take the A train (Imogena) 4
Readymade: Triple point (Kopasetic) 4
Mikael Isaksson: Go for it (Imogena) 4
Tuxedo Jazz Band: Rolf Carvenius and his singing clarinet vol. 7 (TJB) 3
Yazzmen 4.3 Q Live: Cocktails yazzt for you – Alive (Fernevi AB) 2

Biljetter till Ystad Sweden Jazz släpps idag

Nu är det kompletta programmet till årets upplaga av Ystad Sweden Jazz Festival klart. Årets festival äger rum 29 jul-2 aug: 

http://www.ystadjazz.se/2014/wp-content/uploads/2015/04/2015-04-20_ysjf-progr_03.pdf

172 artister medverkar under årets festival

Konserter på 10 kulturhistoriskt värdefulla scener med 120-400 sittplatser

Max antal säljbara biljetter 9 980

40 programpunkter
- en jazzparad genom Ystad
- 35 konserter varav två stora för JazzKidz
- 3 nattjamsessions- en jazzfotouställning

Konstnärlig ledare Jan Lundgren

Festivalen görs av den ideella föreningen Yazz i samarbete med Musik i Syd.
Samtliga 12 personer i festivalkommittén jobbar året runt helt utan ersättning.
Under festivalen tillkommer ytterligare 90-100 volontärer.

Årets Guest of Honour: Dianne Reeves
Årets Jazzkonstnär: Lasse Åberg med "Birdland"
Årets Jazzamassadörer: Lasse Åberg & Ardy Strüwer

Speciella satsningar på kvinnliga jazzmusiker. Presenteras i det nedladdningsbara programmet.

Biljettsläpp 22/4.

Kontakt:
Jan Lundgren, konstnärlig ledare YSJF, 070 - 865 87 27
Thomas Lantz, ordförande YSJF, 070 - 947 77 99
Itta Johnson, ackrediteringar/press/marknadsföring YSJF, 070 - 947 72 96
Martin Martinsson, VD Musik i Syd, 070 - 565 42 94

www.ystadjazz.se

 https://www.facebook.com/Ystad.Sweden.Jazz.Festival

Programmet som app, kommer under våren

Tonbruket spelar Joy Divisions låtar på Dramaten

Grammisbelönade bandet Tonbruket spelar Joy Divisions låtar översatta till svenska av författaren Sara Stridsberg. Kärleken kommer att skilja oss åt är en livemusikföreställning med visuella tolkningar på Lejonkulan (Dramatens bottenvåning, premiären äger rum den 13 maj.

Brittiska postpunkbandet Joy Division som bidlades 1976 i Machester var ett av sin tids mest inflytelserika band och deras melankoliska musik lockar ständigt nya fans. Sju av bandets låtar har översatts till svenska av författaren Sara Stridsberg som alltså bandet Tonbruket tillsammans med fem skådespelare framför.

- Som det är med bra poesi så går det att återkomma till texterna och hitta ny mening beroende på var i livet man befinner sig, säger, regissören Sally Palmqvist Procopé

Sara Stridsberg, författare och dramatiker, har uppmärksammats för pjäser som Valerie Solanas ska bli president i Amerika, Medealand och Dissekering av ett snöfall. Hennes Augustprisnominerade roman Beckomberga. Ode till min familj blir i höst pjäsenBeckomberga.Bandet Tonbruket belönades med en Grammis för "Årets jazz" vid Grammisgalan 2014.

Tonbruket spelar även med i Ari Karimäkis Mannen utan minne på Dramtens lilla scen tom den 1/5

Medverkande Andreas Rothlin Svensson, Sanna Sundqvist, Maia Hansson Bergqvist, Eric Stern, Nina Zanjani
Översättning Sara Stridsberg
Idé och koncept Sally Palmquist Procopé, Mats Sahlström, Stefan Johansson
Regi Sally Palmquist Procopé
Musikaliskt arrangemang Stefan Johansson i samarbete med Tonbruket
Tonbruket Johan Lindström, Martin Hederos, Dan Berglund, Ola Hultgren

Scenografi Mats SahlströmProgrammet för Ystad Jazz nu klart

Så var då programmet för sommarens jazzevenemang nummer ett avslöjat och jag konstaterar ännu en gång att Ystad Sweden JazzFestival måste vara ett av branschens alertaste. Men så har man också till sitt förfogande ett sammansvetsat och dedicerat gäng av jazzfolk som inget hellre vill än att publik, artister och alla vi andra skall få full valuta för entrépengen. Ekonomin är säkrad tack vare en lång rad av sponsorer, flera av dom har varit med från start och är antar jag nöjda med utfallet så här långt. PR och marknadsföring med alla tillbuds stående medel, som lokalradio, webbtv och avtal med SR om sändningar från flera av festivalens konserter. Men frågan är om inte valet av affischkonstnär är det smartaste man gjort. Lasse Åbergs målning Birdland med sina två hippa och oslagbara jazzhägrar kommer att etsa sig in i allas vår jazzsjäl för långa tider, en blivande jazzklassiker absolut jämförbar med Sven Bunnels och Blue Birds ”fågel blå”, snacka om Ornithology!

Årets artister och konserter är både till antal och genre väl mixade och man anar ett starkt inflytande från festivalens konstnärlige ledare, pianisten Jan Lundgren. Lundgren frestas dock inte att överexploatera sig själv vilket jag tycker länder honom till heder. Däremot utnyttjar han förstås alla de kontakter som ett mångårigt turnerande försett honom med.

Här kommer nu mina tio tips och högst privata tankar om festivalens förväntade höjdpunkter. Ett inledande konstaterande bara, kanske med undantag för sångerskan Dianne Reeves, så sticker ingen amerikansk superstjärna ut bland det stora utbudet. Därmed dräneras heller inte festivalbudgeten på dyra US dollars.

1/ Yazzparad med The Red Trads som för New Orleansmusiken vidare till nya och spännande nivåer. Jag är barnsligt förtjust i blandningar av detta slag. Bandet spelar också på Per Helsas gård.

2/ Jan Allan med Norrbotten Big Band. Jag hörde den här konstellationen i Malmö i höstas och kan bara råda till att boka plats på Per Helsas gård. Jan Allan är en livslevande legend som inte bör missas!

3/ Jan Lundgren med stråkkvartett och sin ordinarie basist Mattias Svensson tolkar Jan Johansson. Både Lundgren och Johansson hör ju till det svenska musikarvet så detta kan bli hur bra som helst.

4/ Richard Bona hörde jag i Kristianstad för några år sedan och blir det bara hälften så bra nu i Ystad så bör man lyssna in denna ” world fusion ” basist.

5/ Jan Lundgren igen, denna gång med en hyllning till Billie Holiday. Bland de här medverkande och mycket namnkunniga musikerna ser jag fram mot att efter många år åter få höra Karin Krog.

6/ Kenny Barron och Dave Holland duo i en konversation med små bokstäver. ”The Art of Conversation” kallar man sitt projekt. Kolla deras skiva med samma namn och ni förstår varför jag rekommenderar detta mästarmöte.

7/ Marius Neset, norsk spännande supersaxofonist som jag aldrig hört men blivit ordentligt nyfiken på. En berättigad chansning tror jag.

8/ Pierre Dørge & New Jungle Orchestra är ett danskt ministorband med en sorts världsmusik som inte liknar något annat i jazzvärlden. Detta gäng gör garanterat ingen besviken!

9/ Ewan Svensson New Project lockar mig av någon anledning så jag hoppas att jag inte blir besviken!

10/ Hans Backenroth presenterar ”The Evolution of Jazz Bass”, ett kanske lite udda inslag men om någon skall kunna skapa intresse kring ”ståfelans” historia så är det naturligtvis denna vår svenska superbasist. Programmet är uppdelat på två avdelningar och kan avnjutas på Scala.

Som framgår ovan har jag inte nämnt merparten av festivalprogrammet här så det borde finnas ytterligare utrymme för en rejäl dos av överraskningar.

Se hela programmet på www.ystadjazz.se  

Text: STIG LINDEROTH

  

Susanna Risberg, The Other Women och Cure-a-Phobia till Jazzahead i Bremen

Susanna Risberg Trio, The Other Women och Cure-a-Phobia kommer att representera Sverige vid årets Swedish Sunday Brunch på Kito under jazzmässan Jazzahead i Bremen, Tyskland.

Swedish Sunday Brunch sker i år för fjärde gången och är ett samarbete mellan Riksförbundet Svensk Jazz, Export Music Sweden, Musikcentrum Riks, Musikalliansen, Kultur i Väst och Musik i Syd.

Mer info finns på www.svenskjazz.se och på www.jazzahead.de 

Patrik Sandberg

Annonser