Nygammal box med Miles

miles live-at-the-fillmore REMIX2014

Miles Davis historiska fyra kvällars konsertserie på New Yorks Fillmore East fick nytt liv den 25 mars, när Columbia/Legacy släppte Miles på Fillmore - Miles Davis 1970: The Bootleg Series Vol. 3.

Läs mer: Nygammal box med Miles

Till fjälls med jazzen!

JazzFolkOchFjall

Grövelsjön, Tännäs och Töfsingdalen är kanske inte platser man i första hand tänker på som stopp på en jazzturné. Men i projektet Jazz, folk och fjäll passar dom fint, för på den turnén ska r jazz- och folkmusik spelas för fjällvandrande människor i naturen. 

Läs mer: Till fjälls med jazzen!

Powerjazz på Nalen i vår

 Fyra fredagar under våren bjuder Nalen in till Powerjazz ”In the spirit of Maynard”. 

Läs mer: Powerjazz på Nalen i vår

Godbitar i massor på Ystad Sweden JazzFestival 2014

JanLundgrenTomasLantz FotoCamillaBoquist

Frågan är om inte gänget bakom Ystad Sweden JazzFestival det här året överträffat sig själva. Man kan naturligtvis inte recensera något i förväg men jag tycker att årets program hur som helst är det på papperet mest lockande jag sett hittills.

Läs mer: Godbitar i massor på Ystad Sweden JazzFestival 2014

Gränslös Pat Metheny kommer till Sverige

PatMetheny2014 Press

 Den gränslöse gitarristen och kompositören Pat Metheny har med sin senaste grupp Unity tagit avstamp i stämningarna som han skapade tillsammans med Charlie Haden, Jack DeJohnette, Dewey Redman och Mike Brecker på 1980-talsalbumet 80/81.

Läs mer: Gränslös Pat Metheny kommer till Sverige

Fritt att tolka P-Å:s bilder

Holmlander fotoRikkardHaggbom

Under våren har tubaisten Per-Åke Holmlander arrangerat en konsertserie, och på fredag 11 april kommer den tredje och näst sista konserten i serien. Per-Åke berättar om musiken och bakgrunden:

Läs mer: Fritt att tolka P-Å:s bilder

Tredelade konserter i Ystad och Malmö

EdEpstein aprl14

Skånepubliken kan i veckan se fram mot en konsert där två av Sveriges främsta trumpetare, Anders Bergcrantz och Mårten Lundgren, står i fronten, tillsammans med amerikanske saxofonisten Ed Epstein.

Läs mer: Tredelade konserter i Ystad och Malmö

Lisa Bodelius får årets Alice Babs-stipendium

LisaBodelius fotoMiki.Anagrius

 Trombonisten Lisa Bodelius tilldelas 2014 års Alice Babs-stipendium på 50 000 kronor. Stipendiet, som delas ut för elfte gången, överlämnas vid en konsert på Stockholms Konserthus fredag den 28 mars.

Läs mer: Lisa Bodelius får årets Alice Babs-stipendium

Johan Christoffersson blev årets Faschings Vänner-stipendiat

JohanChristofferson

I samband med Faschings Vänners årsmöte den 19 mars 2014 delades föreningens stipendium ut. Det går till en ung musiker som står på översta trappsteget till en större karriär. Stipendiet är på 15000 kr och föreningens styrelse har i år beslutat att stipendiet ska tilldelas den 24-årige saxofonisten Johan Christoffersson.

Läs mer: Johan Christoffersson blev årets Faschings Vänner-stipendiat

Nytt avsnitt av Jazzpodden

radio

Tomas Tornefjell pratar med Palle Danielsson om hans samarbete med Keith Jarrett, Jan Garbarek och Jon Christensen. Belonging-kvartetten, som gruppen kom att kallas, gav ut sin första skiva Belonging 1974, alltså för 40 år sedan

Läs mer: Nytt avsnitt av Jazzpodden

Håkan Rydin blev professor i improvisation

ProfessorRydin

Vid en professorsinstallation i Lund den 14 mars fick bland andra Malmöpianisten Håkan Rydin sin professorstitel. Rydin är nu professor i piano/gehörsspel med inriktning mot jazz. Han är lärare vid Musikhögskolan i Malmö och turnérar flitigt jorden runt som uppskattad jazzpianist. Håkan Rydin har ett långt förflutet i Malmös jazzliv där han framför allt ingick i gruppen Nexus samt spelade med Thad Jones, David Liebman, Red Mitchell, Arne Domnerus, Bernt Rosengren och många fler.

I en fullsatt universitetsaula kunde den akademiska församlingen njuta av jazzpianisten Håkan Rydins arrangemang av den svenska folkvisan Så gärna på ängderna de gröna och Jan Johanssons ande svävade högt under aulans kupoler.

OJ:s utsände lyfter på jazzbaskern!

Bohuslän Big Band hyllar Bengt Hallberg med turné

BBB panorama550px

I går inledde Bohuslän Big Band sin sydsvenska turné med musik av Bengt Hallberg på programmet. Men när planeringen inleddes var Bengt själv med. OJ får kontakt med BBB:s producent Björn Samuelsson när orkestern är på väg mot Malmö för turnépremiären på Palladium. Björn berättar:

Läs mer: Bohuslän Big Band hyllar Bengt Hallberg med turné

                                                                                             

Annonser