Evenemangstips

Här listas inkomna tips på konserter och andra arrangemang utan redaktionella ingrepp, däremot för överskådlighetens skull sorterade efter ort.

2 x Spering i Danderyd

SperingIDanderyd

 

Basisten Christian Spering samlar vänner omkring på Danderydsgården två gånger i höst:

Läs mer: 2 x Spering i Danderyd

Alla nio band bokade till årets Jazz Party i Lund!

 Lördagen den 17 januari  2015 kl 19.00 öppnas dörrarna till AF-Borgen.

Jazzparty2015


Sen brakar det loss i 6 timmar på den kväll som många anser vara den bästa i Lund.
Biljetter kostar som tidigare 375 kr. Gäller hela huset, hela kvällen och halva  natten.
Kan köpas i Lund på Turistbyrån, i Malmö på Kulturcentralen och över nätet hos Julius och Tickster.

På  hemsidan  www.jazzparty.se kan man läsa mer om detta!

Välkommen till ett nytt JazzParty med 30 år på  nacken hälsar
Louis  Mitchell
Producent

P.S.
Extra  konsert med Lillian Boutté i Allhelgonakyrkan.
Fredag den 16/1 kl  19.00.
D.S.

Lady Swing Orchestra kommer också till Jazz Partyt

Lady Swing Orchestra 2

 

 

Amerikansk jazzsångerska gör Sverigedebut

SharonClark MattiasNilsson

Jazzsångerskan Sharón Clark från USA (Washington, D.C) kommer på ett exklusivt Sverigebesök för första gången. Sharón har gjort flera internationella turnéer de senaste åren, med återkommande besök i bl.a. Ryssland, där hon nu kallas "Queen of the Jazz Singers" och det är bara en tidsfråga hon gör succé i Skandinavien och övriga Europa.

Skivan "Do It Again: My Tribute to Shirley Horn" som släpptes 2007 säljer fortfarande är nu inne på sin tredje tryckning. 2012 besökte Malmö-pianisten Mattias Nilsson New York, och det var så det hela började när han träffade Sharón för första gången på den kända jazzklubben "Smalls".

SHARÓN CLARK [US] med MATTIAS NILSSON TRIO [SE/DK] / Exklusiv Sverige Premiär

24.10.2014 LUND - Jazzklubb Stardust*
26.10.2014 BJÄRRED - Bergakyrkan / "His Hand In Ours" [duo]
28.10.2014 YSTAD - Jazzcafé - Ystad Teater
29.10.2014 LANDSKRONA - Jazzcafé - Landskrona Teater

SHARÓN CLARK (sång/US)
MATTIAS NILSSON (piano/SE)
BO STIEF / *GRAIG EARLE (bas/DK)
JANUS TEMPLETON (trummor/DK)

facebook.com/sharonclark.meets.mattiasnilsson
www.chrisgrassomusic.com/sharon_clark
www.mattiasnilsson.com

Amp Fiddler Live@Fasching 12 November

Medlem i Parliament-Funkadelic i ett decennium och nära vän och samarbetspartner till den oändligt saknade J Dilla. Han har jobbat i studio tillsammans med namn som Prince, George Clinton och Maxwell, släppt musik på Moodymanns KDJ-etikett och så väldigt mycket mer. Amp Fiddler nyanserar på egen hand bilden av musikstaden Detroit och bjuder på grymt vajbig organisk soul, funk och r'n'b.

"In an electro-soul world where just about everyone owes some creative debt to George Clinton and J Dilla, there's probably no-one more deserving of that comparison than Amp Fiddler".

 Amp Fiddler

Dörrarna öppnar 20:00 / Konserten börjar 21:00 / Inträde300 kr / Min 18 år

Lyssna här: 

 https://soundcloud.com/ampfiddler/amp-live-in-dusseldorf-i 
 https://soundcloud.com/ampfiddler/so-divine-live

 

 

 

CPHjazz - Live i København - November

CPH Jazz Nov-14

Fullmatat program med bl a Natacha Atlas, John Scofield, Cæcilie Norby, Sean Kuti, Ben Sidran, Joe Lovano och många fler...

Läs mer här: http://jazz.dk/cphjazz/nyheder/store-musikoplevelser-i-koebenhavn-i-november-cphjazz/

Dags för Göteborg Classic Jazz

 GbgClassic

Göteborg Classic Jazz Festival i Klippans kulturreservat 29-31 augusti

Den 29 augusti klockan 17 invigs Göteborg Classic Jazz Festival i Klippans kulturreservat. Invigningen förrättas av Viveca Lärn och Tomas von Brömsen.

Läs mer: Dags för Göteborg Classic Jazz

Don Cherry och hans tid i Sverige

 

DonCherryISveriige

 En kväll om en legendarisk musiker

 Trumpetaren Don Cherry (1936-1995) kom till Sverige i mitten av 60-talet och bidrog till att förändra och utveckla begreppet jazz mot en friare musik och i förlängningen till det vi idag kallar för “världsmusik”.

Läs mer: Don Cherry och hans tid i Sverige

Flamencodansare Sònia Sánchez med Sai Trio i Dansens Hus

2014.11.13 – 2014.11.14, 19:00 Dansens Hus

Flamencodansaren Sònia Sánchez förenas med musikerna Agustí Fernández och Ivo Sans i en nyskapande föreställning som utgår från improvisation.

Piano, trummor och flamencoklackar utgör basen i denna rytmiska trio som är lika mycket en konsert som en dansföreställning.

sai-trio1

Den katalanska dansaren Sònia Sánchez är en av flamencovärldens verkliga förnyare. Med en klassisk skolning som bas har hon fortsatt utforska flamencons uttryck, kroppsspråk och kärna, i sin strävan efter att förverkliga sin egen version av dansen.

Välkommen till SAI TRIO som är ett oväntat möte mellan olika element där helheten blir mycket större än summan av delarna.

För att köpa dina biljetter med rabatt klicka på länken http://www.ticnet.se/feature/450Dansenshus/450ERBJWEB4.html
Ange erbjudandekoden: Sanchez14

Du kan också köpa biljetter direkt i vår biljettkassa på Barnhusgatan 14
Ange erbjudandekod: Sanchez14 när du köper dina biljetter.

Välkomna!

 

Franska Trion live på Fasching 13/11

Franska Trion släppte nyligen sitt sjätte album: "Vad gudarna givit oss”. Nu är de aktuella med en Stockholmsspelning; torsdag den 13 november spelar de på Fasching! 
 
Karaktären på Franska Trions nya album Vad gudarna givit oss är bitvis av ett mer populärmusikaliskt slag än tidigare. Temat är kärlek, som fick en annan form under arbetets gång: "Vad gudarna givit oss höll på att bli en skiva om den himmelska kärleken. Men den jordiska kom i vägen, Gud ske lov, i form av en underbar liten djävlett som ändrade riktning på skivans innehåll", hälsar Matti Ollikainen.
 FranskaTrionPressbild2014 small
 
 
Trion bildades 2002; Matti spelade orgel och Victor reciterade dikter av Charles Baudelaire. I dag består bandet av Matti Ollikainen (sång och piano), Thommy Larsson (trummor) och Victor Furbacken (kontrabas).
 
Sedan förra albumet Rim och ramsor, som kom hösten 2013, har de även medverkar på Stefan Sundströms album Nu var det 2014 som släpptes i april i år.
 
Lyssna på albumet: 
 
Diskografi

Gnistorna frestade oss (2005) 
Sings and plays the blues (2007) 
Känner för kärlek (2010)

Våra mest älskade julsånger (2011) 
Rim och ramsor (2013)

Vad gudarna givit oss (2014)

 

Föreningen Faschings Vänner firar 25 år!

Idag firar Föreningen Faschings Vänner 25 år. Föreningen bildades som ett stöd till landets ledande jazzscen Fasching i Stockholm och detta har varit föreningens primära uppgift under det gångna kvartsseklet.

Sedan starten 1989 har Fasching Vänner medverkat till att möjliggöra åtskilliga investeringar i inredning och utrustning och har haft som ledstjärna att bidra med extraordinära satsningar snarare än att ge bidrag till driften.

Faschings Vänner 25 år

Faschings Vänner har också bidragit till möjliggöra vissa konserter, bidragit till turnéprojektet Pulsslag och barnjazzdagar. Fasching är i gott skick idag och Faschings Vänner ser som sin fortsatta uppgift att understödja detta samtidigt som de nära 1000 medlemmarna har ett forum för att träffa likasinnade jazzentusiaster.

Faschings Vänner har sedan starten årligen delat ut ett stipendium till en ung, lovande jazzmusiker som står i början av sin karriär.

Sedan år 2003 är Faschings Vänner en av Faschings tre delägare tillsammans med Föreningen Sveriges Jazzmusiker och Föreningen Mer Jazz i Sverige.

Under föreningens firande på Fasching ikväll kommer tidigare föreningsfunktionärer, ledningspersoner på Fasching och stipendiater att uppmärksammas. För musikinslagen står Faschings Vänners Award Winners Orchestra bestående av tidigare stipendiater och festligheterna sker i kretsen av många medlemmar.

För frågor, kontakta:
Christina Dahlström, ordförande
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
0735-14 06 42

www.faschingsvanner.se

 

 

Första skivreleasen från Jazzapparat

Jazzapparat är ett nystartat initiativ för att lyfta fram ny svensk jazz

JAZZAPPARAT

Det första skivsläppet i projektet är Hans Olding/Jaska Lukkarinen feat. Karl-Martin Almqvist och Mattias Welin med skivan "Far From Rio" som släpps på El Dingo Records och har release 29 oktober. Den 28 oktober är det releaseparty på Lilla Hotellbaren, Hotell Malmen i Stockholm.

Både Hans Olding och Jaska Lukkarinen är två av sin generations största namn inom nutida jazz, där Jaska är en av Finlands mest kända jazztrummisar och Hans är känd för sitt jazzguitarr-sound. Mycket av inspirationen till "Far from Rio" är hämtad från deras gemensamma resor till New York där de har spelat ihop med lokala musiker, för att sedan sätta ihop ett band med sina favorit musiker på hemmaplan.

Läs mer om Hans Olding och den kommande turnen här

 

 

Höstprogrammet på Tik Ti Bom

TikTiBom

Jazzklubb Tik Ti Bom har New Yorks historiska jazzscen som inspiration och förvandlar söderinstutitionen Morfar Ginko till en fullskalig jazzklubb.

Läs mer: Höstprogrammet på Tik Ti Bom

Höörs Jazz 24 oktober - Swing Trés Bien Extravaganza

Höörs Jazz Logo

Höörs Jazz fortsätter sin  konsertserie under hösten fredagen den 24:e oktober kl 19.30 på Höörs Gästis med Malmögänget Swing Trés Bien Extravaganza.

 Extravaganza-300x192

I gruppen ingår dragspelaren Johan Olsson, Filip Runesson på violin, vibrafonisten Lars Ljungberg, BG Sahlin på gitarr samt Pelle ”Trazan” Jonasson på trummor

Mer om artisterna finner ni på vår hemsida.

 

 

I januari: Django Reinhardt-konsert med Gustav Lundgren Trio med gäst från Paris!

 GustavLundgren Djangokonsert
   
Konserten anordnas i samband med Djangos födelsedag. Sveriges främste tolkare av Django Reinhardt är tillbaka i Konserthuset med sin supertrio!

Läs mer: I januari: Django Reinhardt-konsert med Gustav Lundgren Trio med gäst från Paris!

Jazzeliten hyllar Rune Gustafsson

RuneG-ErikSoderlind

 Den 18 oktober samlas i Huddinge Folkets hus några av Sveriges främsta jazzmusiker i en hyllningskonsert till minnet av Rune Gustafsson. 

Läs mer: Jazzeliten hyllar Rune Gustafsson

Jazzens Ansikten på Kulturhuset

PalleDanielssonavJennySvenbergBunnel

JAZZENS ANSIKTEN
Miniutställning

Plats: Serieteket och Bibliotek Film & Musik, Kulturhuset Stadsteatern våning 2

Tid: 10 oktober–19 oktober 2014

Fri entré

Läs mer: Jazzens Ansikten på Kulturhuset

Julbordskonserter på Jazzens Museum

Efter en framgångsrik sommarsäsong prövar Jazzens Museum i Strömsholm med nye ägaren Martin Johnsson att nu också bjuda in till julbord med underhållning av toppartister under perioden 27 november – 14 december.

Jazzens Julbord-1-1

”Vi dukar upp ett klassiskt julbord inne i museet och ska bjuda på riktigt skön klubbkänsla i juletid”, säger Martin Johnsson. Premiärkvällen blir det underhållning av artister från Sällskapet Stallbröderna under ledning av Klasse Möllberg. Fyra julbordskvällar bjuds på Claes Jansson, två kvällar med Eddie Oliva och en kväll med Ulf Johansson Werre, piano, med hemlig gäst.

Jazzens Julbord-1-2

Vid de fyra sista julbordskonserterna svänger Jan Lundgren loss på piano tillsammans med Hasse Backenroth på bas, Ronnie Gardiner, trummor och Hannah Svensson sång, samt hemlig gäst.

Bokning av julbordskonserterna sker via www.jazzensmuseum.se

Jazzens Julbord-1-3

För vidare information välkomna att kontakta Martin Johnsson Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 0708-433585

 

 

Konserter "i grannskapet" november

På Kulturskolan, Sjöbjörnsvägen 1, Gröndal

12 nov kl 20:
Akt 1 - Marcelo Gabard Pazos

Akt 2 - Nattens skogar
Magnus Granberg klarinett, Ville Bromander kontrabas, Christopher Cantillo slagverk

26 nov kl 20:
The Ägg

Frivillig entré på samtliga konserter, bidragen går oavkortat till musikerna.

Konserterna under titeln "i grannskapet" arrangeras av Anders Ahlén och Sten Sandell på Kulturskolan i Gröndal

 

Loda spelar på Fotografiska

Jazzseptetten Loda kommer spela på Fotografiska Muséet den lördagen den 4 oktober klockan 20.00.

Septetten Loda reser långt för att på Fotografiska muséet resa i toner och tänjer jazzens gränser på lek och dödligt allvar. Från melodiska arrangemang kastar de sig ut i friimprovisation som tar lyssnarna med över vida landskap och vågade utsvävningar med ensemblerna inom ensemblen.

Stora och små ljud utforskas med stark kommunikation och svensk lyrik om tidens ogreppbarhet och om slutgiltliga farväl.

Entré är ordinarie pris för muséet: ordinarie 120:- student/pensionär 90:- och barn under 12 år går in gratis.

Matilda Andersson - sång/röst Oskar Sundbaum - tenorsaxofon Axel Croné - klarinett, basklarinett Milton Öhrström - piano Simon Häger - gitarr Joel Ring - kontrabas Tomas Sandström - trummor

Masterclass med Javier Limón i Sverige

Han har vunnit åtta Grammys och är en av de mest framstående personligheterna inom spansk musik.

Fredagen den 14 november ger Javier Limón, den spanska kompositören, producenten, gitarristen och vinnare av åtta Grammys, en masterclass Cervantesinstitutet i Stockholm.

javier limon cristina rocha small

Han har producerat mer än hundra album för artister; bland andra Ana Belén, Andres Calamaro, Paco de Lucia, Wynton Marsalis och Concha Buika. I masterclassen kommer han att analysera de olika stegen i musikalisk komposition och frågor som rör den aktuella musiken.

Föreläsningen, som heter ”Från rummet till Grammy”, börjar kl 18:00 och är organiserat i samarbete med Berklee Mediterranean Music Institute från Boston, USA. Anpassad för musikälskare, kompositörer, artister, producenter, arrangörer, ljudtekniker och studenter.

Javier Limón föddes i Madrid 1973 och studerade på Musikkonservatoriet i samma stad. Utbildningen kompletterade perfekt hans andalusiska flamencorötter. I dag är han en av de mest framstående ambassadörerna för spansk musik, tack vare internationella priser, produktioner och soloverk.

Fri entré och simultantolkning till svenska.

Instituto Cervantes

 

Musikalisk dagbok med Peter Knudsen Eight

PK8 AndersJohansson

En musikalisk dagbok med inspiration ifrån Norrland, Selma Lagerlöf och livet självt:
Den 10 november börjar norrlandsturnén för Peter Knudsen Eight, en samling mångsidiga och namnkunniga musiker. Medan bandledaren själv framför allt gjort sig känd för sina genreöverskridande tolkningar av Debussy, Ravel och Peterson-Berger kan de övriga medlemmarna höras i grupper som Paavo, Klabbes Bank, Nils Berg 5, likväl som i sina egna projekt.

Läs mer: Musikalisk dagbok med Peter Knudsen Eight

Annonser