panorama-annons ny

In Memoriam

Willie Mbuende har gått bort

Basisten Willie Mbuende, känd för den svenska publiken framför allt som basist i Peps Blodsband, avled oväntat natten till onsdagen på ett sjukhus i Windhoek, Namibia, 67 år gammal. 

WillieCloseup lores

När Willie var bara 15 år gammal flydde han från apartheiden i Namibia, då ockuperat av Sydafrika, och bodde i bl a Tanzania,  Ungern och England innan han slog sig ner i Sverige 1970. Så småningom blev han en viktig medlem av Peps Blodsband, under perioden när Peps började blanda in reggae och afrokaribisk musik i sin blues. Willie Mbuende spelar bas på flera av Peps klassiska skivor från 70- och 80-talet, bl a Spår och Rotrock. Han startade även det uppskattade bandet Bag Of Rhythm, innan han flyttade till Danmark. 
 
1991 när Namibia hade blivit självständigt flyttade han hem igen, och fick jobb som musikproducent på den statliga TV-kanalen NBC. Där sysslade bland annat med att spela in traditionell musik med landets ursprungsbefolkning (t ex khoi-san) till sitt eget musikprogram, och han satte ihop bandet "Sidadi" där flera av musikerna kom från dessa befolkningsgrupper. 
 
När han återvände till Sverige 2003 var det för att han ville börja spela på heltid igen. Han satte ihop"Willie Mbuende Band"som spelade på bl a Mejeriet, Malmö Sommarscen, Fasching och Nefertiti. Så småningom flyttade Willie vidare till Berlin och sedan till USA, på inbjudan av sin bror Kaire Mbuende, som då var Namibias FN-ambassdör. 
 
Willie Mbuende har bott i många länder, men efter några år i Bristol, där han satte ihop ytterligare ett nytt band, flyttade han hem till Namibia 2012. Han hälsa var god, och han levde sedan många år ett mycket sunt liv, utan alkohol och med mycket motion, och hans plötsliga dödsfall kom som en chock för släkt och vänner.
 
 
 

Gunnar Lindgren minns Conny Sjökvist

ConnySjokvist fotoRolfOhlson webb

Han kom som ett yrväder in i mitt liv med sin gula jacka, små glasögon och långa hår. Jag hade växt upp i Sundsvall i medelklassmiljö och hade börjat på Chalmers i Göteborg. Conny kom att förändra mycket i min livssyn, i min musik och inte minst min humor. Det gjorde han med många människor. Conny kom från en arbetarmiljö, där fadern var fönsterputsare och modern en orolig hemmafru. Sonen var ensamt barn och alla tre bodde i en trång etta i Masthugget.

Läs mer: Gunnar Lindgren minns Conny Sjökvist

Rune Persson (1929-2013)

RunePersson

Inspelningsteknikern Rune Persson avled under julhelgen, 84 år gammal. Han efterlämnar hustrun Eivor och sönerna Magnus, slagverkare, och Claes, ljudtekniker.

Läs mer: Rune Persson (1929-2013)

Sune Spångberg är död

SuneSpangberg 1

Jazz- och improvisationsmusikern Sune Spångberg avled i torsdags, 82 år gammal. Som trumslagare var han en legendar inom den svenska jazzmusiken. Han var ofta med och spelade när utländska artister besökte Stockholm pch 1970 bildade han improvisationsgruppen Iskra som han var medlem i under 20 år tills den upplöstes 1991.

Läs mer: Sune Spångberg är död

Rektor för Kungl. Musikhögskolan Johannes Johansson har avlidit

johannes rektor 716x400 sv
 
Johannes Johansson, rektor för Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (KMH) sedan 2006, har hastigt avlidit.

Läs mer: Rektor för Kungl. Musikhögskolan Johannes Johansson har avlidit

Annonser